petek, 25. junij 2010

The Good Heart


Naslov: The Good Heart - Leto: 2009 - Država: Danska, Islandija, ZDA - Žanr: Drama, Komedija - Dolžina: 95 min. - Režija: Dagur Kari - Igrajo: Brian Cox, Paul Dano, Isild Le Besco - imdb

Skoraj celo desetletje je minilo, od kar smo nazadnje lahko videli Paula Dano in Briana Coxa skupaj. Od L.I.E. se ni kaj dosti spremenilo. Dobro no, njuno takratno razmerje s pridihom pedofilije tokrat ni tako pikantno, sta pa ostala prepoznavna karakterja, ki sta njuno kariero že dodobra zaznamovala.
Ob naslovu „dobro srce“ nam ni potrebno dvakrat razmišljati, kdo bi ga lahko imel. Tudi ko bo dobričina Dano imel toliko let kot Cox, ne bo nikoli mogel zaigrati takšnega zagrenjenega lika, kot jih meni odličen igralec Cox tako dobro obvlada.
V The Good Heart gre namreč Coxu scenarij popolnoma na roko. Do konca je dobil možnost izpeljati in uporabiti svoj nečimrni obraz nezadovoljneža, ki žali vsakogar, ki mu pride pred oči. Če se ob tej priložnosti še nekoliko zadržim pri scenariju...
Res je, film ima pomanjkljivosti. Prav s tem „srcem“ sem upal do konca da se ne bo zgodil, a vseeno bil razočaran. Takšno predvidljivost si za tega odličnega islandskega režiserja nisem mogel predstavljati. Jep, prav ste slišali - Islandija. Dagur Kári si je z izvirnima, delno kultnima Voksne mennesker in Nói albínói resnično zaslužil boljše igralce, boljše možnosti, večjo produkcijo ali na kratko – Ameriko.
No, meni so te vrste komedije, kjer zadrti starec uči naivnega mladiča in obratno (Man in the Chair, Rushmore), vedno bile dopadljive. Tudi The Good Heart ni nič drugačen in prav zaradi tega sem mu tudi namenil nekoliko višjo oceno.
Se spomnite prizora iz večne klasike sit-comov imenovane Cheers? Vedno iste face za šankom Teda Dansona! Ne bom rekel, da je Cox Danson, Dano pa W. Harrelson, ampak podobnosti so tu.
Film se sicer začne veliko bolj tragično, ko se oba prvič srečata na intenzivni negi. Coxa je že petič stisnil infarkt, Danu pa ni uspel samomor. Ker je Cox takšen prasec brez prijateljev, doma pa ima beznico brez gostov, za katero se po njegovi bližnji smrti nihče ne bo sekiral, skleneta pakt. Starec pobere mladeniča iz ceste, ga nauči vsakega trika za pultom, mu razloži vsa čudna pravila, ki v tej gostilni veljajo, Dano pa bo delal. Delal, dokler ne povrne usluge in le dokaže da ima »dobro« srce.

OCENA: -4

Ni komentarjev:

Objavite komentar