torek, 15. junij 2010

Exam


Naslov: Exam - Leto: 2009 - Država: VB - Žanr: Triler, Misterij - Dolžina: 101 min. - Režija: Stuart Hazeldine - Igrajo: Luke Mably, Jimi Mistry, Colin Salmon, Nathalie Cox, Chuck Iwuji, Gemma Chan, John Lloyd Fillingham - imdb

To situacijo sigurno že poznate. V neki sobi, po navadi zelo tesni in sterilni, se znajde skupina neznancev, različnih ras, spola in starosti. Tam se niso znašli po svoji volji, zato je njihov edini cilj najti pot, ki jih bo tega klavstrofobičnega prostora rešila.
V angleškem Exam je situacija čisto drugačna. Osmerica kandidatov se v sobi znajde prostovoljno, kar pomeni – noben noče ven. Vsi bi radi ostali v sobi za večno oz. vsaj 80 minut, dokler števec na steni ne odšteje do ničle.
Nisem preverjal, zato ne vem, če ta film velja kot uraden rimejk špansko/argentinskega El Metodo ali pa gre le za čisto krajo zanimive ideje.
Exam je namreč ekstremni razgovor za službo. Trump in njegov TV šov, zgleda ob tem, kot če bi g. Donald iskal kandidate za pobiralce grozdja. Kajti tukaj se deli prava sanjska služba in ne samo mesto pripravnika, zato so do zadnje prepreke prišli le najboljši.
Pravila so preprosta. Na eno vprašanje se pričakuje en odgovor. Vsak ima pred sabo prazen list, zato naj se igra začne. Tako pojasni mož, ki čaka na pravilen odgovor ter izgine iz sobe.
Seveda, test se lahko reši le, če se napnejo male sive celice. Če skupina stopi skupaj. Če se vsi spremenijo v Sherlock Holmesa, kar v začetku celo deluje napeto in inovativno, a ko se počasi začne skupina krčiti, ter se vsi iz detektiva spremenijo v Jack the Rippera, postaja ta “real-time” triler vedno bolj absurden in privlečen za lase.

OCENA: 3


Ni komentarjev:

Objavite komentar