nedelja, 27. junij 2010

Boy


Naslov:
Boy - Leto: 2010 - Država: Nova Zelandija - Žanr: Komedija, Drama - Dolžina: 87 min. - Režija: Taika Waititi - Igrajo: James Rolleston, Taika Waititi, Te Aho Aho Eketone-Whitu, Ei Kura Albert, Maakariini Butler - imdb

Ko je svet pravkar doživljal mojstrovino imenovano Thriller, se nekje v Novi Zelandiji sanja še o nečem drugem, kot le o Michael Jacksonu. Čeprav, če bi Boy imel na izbiro, koga bi raje imel za očeta – Jacksona ali njegovega pravega očeta, katerega že lep čas ni videl, izbira ne bi bila tako enostavna. Jackson je res edini bog, ampak njegov oče je odlikovan vojak, kapetan ragbi moštva, se potaplja za zakladi in je mojster rezbarjenja.
Hja, fant ima pač domišljijo. Kajti njegov oče ni ničesar od teh naštetih stvari. Je le navaden kriminalec, ki se je pravkar vrnil iz zapora. Za Boy-a in njegovega mlajšega brata se tako začne čas spoznavanja, kakšen je njun oče v resnici. Resnica pa je seveda daleč od tega, kar sta si otroka predstavljala.
Idejo samega filma je režiser Taika Waititi potegnil kar iz svojega kratkega filma Two Cars, One Night, kateri je kasiral tudi nominacijo za oskarja.
Po odličnih domačih kritikah in na Sundance festivalu sem ta film štel med ene izmed vrhuncev tega leta. Nadgradnja odličnega Eagle vs Shark (zelo priporočam vsem ljubiteljem Napoleon Dynamite humorja) je bilo najmanj, kar sem pričakoval.
Kot nadgradnjo bi lahko štel le odraslost režiserja, ki je ob nekaj zlizanih for pristavil tudi tragiko, se svojim likom posvetil nekoliko bolj resno, kot sta to bila deležna junaka “Eagle” in “Shark”, kar pa filmu odnese čisto v drugo kategorijo. Na žalost, ta razred pa je na trenutke daleč stran od režiserjevega prvega filma.


OCENA: +3


Ni komentarjev:

Objavite komentar