četrtek, 3. junij 2010

Eu cand vreau sa fluier, fluier


Naslov: Eu cand vreau sa fluier, fluier (If I Want to Whistle, I Whistle) - Leto: 2010 - Država: Romunija, Švedska - Žanr: Drama - Dolžina: 94 min. - Režija: Florin Şerban - Igrajo: Ada Condeescu, George Piştereanu, Mihai Constantin, Clara Vodă, Marian Bratu - imdb

Pri Eu cand vreau sa fluier, fluier si moraš mnogo teh pomembnih izhodišč kar zamišljati ali predstavljati po svoje. To sicer ne bi bil velik problem, če režiser Florin Serban v svojem prvencu ne bi od nas zahteval simpatij do glavnega protagonista, predvsem pa razumevanja za njegovo finalno početje.
Zakaj se mladi Silviu sploh znajde v zaporu, ne izvemo. Veliko krivdo k temu Silviu pripiše njegovi mami, katera se baje nikoli ni zanj skrbela. Kje je oče v vsem tem neredu, se boste vprašali? On je bolnici (!?).
S temi redkimi informacijami, sedaj “čez rame” spremljamo zadnje dneve Silviua pred svobodo. Prav zaradi tega je tarča podjebavanj nekaterih njegovi kolegov iz ogromne celice, ki bolj spominja na poceni sobo v youth hostlu. Seveda, če mladenič hoče ob datumu domov, na provokacije ne sme reagirati.
No, drugače pa se odloči v primeru, ko izve, da se bo njegov mali bratec odselil z mamo v Italijo. Če se bo mali pridružil k mami, bo postal takšen kot on. V italijanskih zaporih pa se ob obedu ne zapoje vesela pesem...
Pride čas, ko se mora vsak filmski ljubitelj odločiti med umetnostjo in ponaredkom. Mnogi so se na letošnjem Berlinalu odločili za prvo opcijo, jaz sem se pač za drugo.

OCENA: +2

5 komentarjev:

  1. Tri filmske role ocena pa +2? Nekaj ne štima tukaj...

    OdgovoriIzbriši
  2. Hja, po pravici povedano, najprej pogledam to dvoje (zraven naslova pa slikice, seveda). Šele potem se odločim, če grem vse brat. :) Pa brez zamere, enostavno je veliko materiala (kar pa ni slabo). :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Imam ga v čakalni vrsti, zadeva je delovala kar obetavno, zadaj ko sem prebral tvoj zapis, si me nekoliko ohladil. Vsekakor bom pogledal, mogoče bom med tistimi ki so se odločili za prvo opcijo.

    OdgovoriIzbriši
  4. Saj je še vedno dovolj "romunski", kar pa spet ne more vedno biti dovolj

    OdgovoriIzbriši