ponedeljek, 21. junij 2010

Ondine


Naslov: Ondine - Leto: 2009 - Država: Irska, ZDA - Žanr: Drama, Fantazijski - Dolžina: 111 min. - Režija: Neil Jordan - Igrajo: Colin Farrell, Alicja Bachleda, Alison Barry, Derva Kirwan, Stephen Rea - imdb

Za fantazijsko bitje imenovano »
Selkie«, ki svojo zgodovino najde predvsem v keltskih legendah, veljajo nekoliko drugačna pravila, kot za morsko deklico. Tudi Selkie je bitje iz vode, vendar jo s kakšno ribo ne moremo v ničemer primerjati. Pravzaprav lahko to bitje postane človek za večno, če se le drži določenih zakonitosti in pravil. V filmih se je z njimi že ubadal John Sayles v družinskem The Secret of Roan Inish.
Če je ženska, katero ribič
Farrell potegne iz vode res takšno bitje, je vprašanje, ki nas ne prepriča dovolj. V to bi sicer radi verjeli vsi, ampak globoko v sebi se zavedamo, da to ne bo fantazijski film.
Zopet smo v taki majhni obalni vasici, kjer verjetno vsak pozna vsakogar, sigurno pa vsi poznajo Farrella, ljubko imenovanega tudi
Circus. Njegova vsesplošna »slava« izhaja še iz časov, ko je zavzemal prvo mesto med vaškimi pijandurami. Človek pač ni imel sreče. Ob propadlem zakonu ima namreč še bolno hčer, ki nujno potrebujemo presaditev ledvic. Hja, sedaj pa se še mu namesto rib v mrežo ujemajo mlada brhka dekleta.
Bili so časi, ko je bil ves filmski svet neučakan na novo stvaritev
Neila Jordana (Mona Lisa, The Crying Game, Interview with the Vampire). Heh, bili so celo časi, ko so vsi čakali na novo upodobitev C. Farrella. Ne bom rekel, da se kariera obeh počasi približuje h koncu. Še zdaleč ne. Vrhunec kariere je mogoče res že za obema, vendar je prav osvežujoče vidite Farrella, (ki se je sicer z nedavnima In Bruges in Triage vrnil domov), kako se po zelo solidnem Intermission zopet vrača k svojem irskem naglasu.
Nič drugače ni z režiserjem Jordanom. Njegovi majhni neodvisni filmi (Breakfast on Pluto) so mnogokrat ostali dlje v spominu, kot pa občasni jalovi poskusi mainstrema (The Brave One, In Dreams). Tu je sicer začel »indie«, končal pa po »hollywoodsko«.

OCENA: 3


6 komentarjev:

  1. Tale je bil večji del kar obetaven, tudi s takim zaključkom ni tako slab. Lepo opažanje, da je Jordan veliko boljši na domačem terenu, dobro bi bilo, če bi ostal na tem kurzu.

    OdgovoriIzbriši
  2. WEB SHERIFF
    Who You Gonna Call
    Tel 44-(0)208-323 8013
    Fax 44-(0)208 323 8080
    websheriff@websheriff.com
    www.websheriff.com

    Hi Cosmopapi,

    On behalf of Magnolia Pictures and the movie’s producers, many thanks for plugging "Ondine" ... .. thanks also, on behalf of the distributors and producers, for not posting any pirate copies or non-trailer clips of "Ondine" and if you / your readers want good quality, non-pirated, previews, then the official trailer for "Ondine" is available for fans and bloggers to post / host / share etc at http://trailers.apple.com/trailers/magnolia/ondine/ ... .. for further details of on-line promotions for this movie and Magnolia releases generally, check-out www.magpictures.com and their official YouTube channel at www.youtube.com/user/MagnoliaPictures .

    Thanks again for your plug.

    Regards,

    WEB SHERIFF

    OdgovoriIzbriši
  3. Ne pride prav vsak dan šerif v naše mesto..., zato bom kar pustil

    OdgovoriIzbriši
  4. Kje so pa te našli tvoj blog in ta zapis??

    OdgovoriIzbriši
  5. Ne vem, verjetno kar preko googla. Je pa hecno, še posebej ta njihov slogan - "koga boste poklicali?"

    OdgovoriIzbriši