petek, 18. december 2009

Stella


Naslov: Stella - Leto: 2008 - Država: Francija - Žanr: Drama - Dolžina: 103 min. - Režija: Sylvie Verheyde - Igrajo: Léora Barbara, Anne Benoît, Benjamin Biolay, Guillaume Depardieu, Jeannick Gravelines, Johan Libéreau - imdb

“Vem, kako se zmeša koktajl. Vem, kako se igrajo karte, fliperji in biljard. Vem, kako se naredijo otroci… Vem vse, le tistega ne, kar bi 11-letnica morala vedeti v šoli.” - le ena izmed mnogih misli mlade Stelle.
V novi, bogati šoli, kamor po novem zahaja, se Stella nikakor ne znajde. Vsi so tako načičkani, olikani in pametni. Noben ne prežive cele dneve v gostilni, kot to počne Stella. Ne se bati, 11-letnica ni pijandura. Njeni starši si lastijo majhno gostilno. Beznico, kjer se zbirajo sami sumljivi tipi. In kjer je bolj zakajeno, kot v kakšni šolski zbornici (pred kadilskim zakonom). Jep, to je Stellino igrišče. Šank, fliper in otroška soba v kateri ne moreš zaspati zaradi preglasnih gostov in glasbe, ki vsako večer razbija pozno v noč.
V La faute à Fidel! so otrokovi starši bili zasedeni s politiko, tukaj so s pivom in plesom. V šoli, kjer velja za odpadnico, se Stella spoprijatelji z brihtno Gladys. To je njena druga prijateljica. Njena prva živi na severu Francije, kjer stanuje njena babica. Tam Stello označijo za razvajeno pariško bogatašinjo. Narobe svet leta1977. Ne samo leta 77', še danes so stvari iste. Tudi pri nas.
Zelo osebna izpoved režiserke Sylvie Verheyde, katera je v svojem petem, avtobiografskem filmu zadelo v polno. Predvsem z izbiro mlade glavne igralke Léore Barbara.

OCENA: 4

Ni komentarjev:

Objavite komentar