sobota, 19. december 2009

The Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans


Naslov: The Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans - Leto: 2009 - Država: ZDA - Žanr: Krimi, Drama - Dolžina: 122 min. - Režija: Werner Herzog - Igrajo: Nicolas Cage, Eva Mendes, Val Kilmer, Alivin “Xzibit” Joiner, Fairuza Balk, Jennifer Coolidge, Brad Dourif, Michael Shannon - imdb

Uf, kako se je Ferrara jezil, ko je zvedel za Herzogovo idejo. Naslov je bil dovolj - Bad Lieutenant. Pa čeprav je Herzog zmeraj trdil, da o rimejku kultnega filma iz leta 1992, ne bo govora.
Res je. Rimejk – nikoli. Osnovna ideja – oh, pa še kako. Pa saj bi Ferrara lahko bil pomirjen. Herzog je prva klasa režiserja. Ferrara bi si moral pogledati le Nosferata (1979). Tudi ta film je nosil isti naslov, kot Murnauva klasika grozljivk. Pa je to bil rimejk?
Priznam, tudi mene je bilo strah. Bila je hrabra poteza Herzoga, ki bi kaj hitro lahko zgrešila. Še posebej, ko je v glavno vlogo postavil Nicolas Caga. Logično, njegovo igro smo morala primerjati z odličnim Harvey Keitelom. Cage je imel več prostora. Več svobode. Izkoristil ga je dobro, a le v redkih primerih. Ob bok Keitelu bi se lahko postavil le z full frontal golo sceno. Je pa zato Cage dobil znamenito sceno “aretacije”. V teh prizorih bi prekleto težko verjel govoricam, da Herzog “originala” še nikoli ni videl.
In ko se Keitelu počasi svet podira, smo tukaj priča svetu, ki je že šel navzdol. New Orleans, dnevi Katrine. Cage je imel izbiro – naj rešim zapornika pred utopitvijo ali naj ohranim svoje dizajnerske gate suhe? Odločil se je za napredovanje. Odlikovanje z bonusom. Od skoka v vodo trpi Cage s kroničnimi bolečinami v hrbtu. Pomagajo le še močna zdravila. Eh, kaka zdravila – droge. Vse kar mu pride pod roko. Kot Stathamu v Cranku, ki si za preživetje pomaga z vsemi pripomočki.
Nekaj mesecev pozneje po neurju, se zgodi družinski pokol. Cage, ki je pri tem primeru glavni, se muči kot Rourke v Angel Heartu. Rourke se je ubadal z coprništvom, Cage se mantra s svojo odvisnostjo. Pri njegovih načinih pridobivanja droge, gre Cage vedno do konca. No, do konca gre tudi Herzog. V njegovih značilnih surealnih izpadih je Kinskemu v vrhuncu njegovega delirija iz Aguirre nastavil opice, tukaj so legvani ali krokodili.
Kaj pa konec? Heh, gospod Ferrara se bo od jeze razpočil.

OCENA: 4


4 komentarji:

  1. Prav včeč mi je Cage, v taki "zjebani" podobi.
    Mogoče zato, ker še nisem pozabil Leaving LV.
    Ogledal si ga bom med prazniki ...

    OdgovoriIzbriši
  2. S to puklasto držo je prav smešen

    OdgovoriIzbriši
  3. Mojstrovina, totalni odklop in eden najboljših filmov leta. Tudi Ferarin film ni slab, toda tale ga močno preseže v vseh pogledih.

    OdgovoriIzbriši
  4. Tudi meni je boljši od kao originala. Me pa že zanima Herzogov drugi, tudi letošnji film - My Son, My Son, What Have Ye Done

    OdgovoriIzbriši