torek, 8. december 2009

Precious: Based on the Novel Push by Sapphire


Naslov: Precious: Based on the Novel Push by Sapphire - Leto: 2009 - Država: ZDA - Žanr: Drama - Dolžina: 110 min. - Režija: ScoLee Daniels - Igrajo: Mo’Nique, Paula Patton, Maria Carey, Sherri Shepherd, Lenny Kravitz, Kimberly Russell, Gabourey Sidibe - imdb

“Kako pa je ime tvojemu prvemu otroku?”, vpraša socialna delavka (Mariah Carey govori normalno?!). - “Mongo”, ji momljaje odgovori najstnica s prekomerno težo. - “Mongo? Kakšno ime pa je to?”, se čudi ex-diva. - “Mongo je krajšava mongoloida…, moj otrok ima namreč Downov sindrom.” Pokvarjen um kot je moj, se je sicer ob tem prizoru na glas zasmejal, ampak ti stavki nam povejo vse o stanju v družini Clareece. Komu je postalo dekle “Precious”, mi ni jasno. Verjetno njenemu očetu, ki jo je zlorabljal že od otroštva. Prav oče Clareece je namreč oče tudi njenega otroka. Postal je dedek in oče naenkrat. Še več, novi je že na poti. No, pri tem mi še nekaj ni bilo jasno… Kako je ravnateljica šole ugotovila njeno novo nosečnost? Clareece je namreč tako debela, da se ji nosečnost sploh ne opazi. Logično, poleg hrane “zaužije” tudi mnogo žaljivk in posmehovanj. In ne samo v šoli. Hja, tam še je najlepše. Njena mati je namreč prava prasica. Če bi imela kateri prizor, kjer bi se pogovarjala s svojo mačko, bi jo morda slišali tudi v lepem in normalnem tonu. Pa se ne. Pogovarja se le s svojo hčerko. Gnido, kot ji pravi. Kurvo, ki ji je speljala njenega moškega. In to že pri treh letih. Jep, Mo'Nique je imela lahko delo. Njeno vlogo pokvarjene matere ne bomo tako hitro pozabili. Na srečo ima Clareece domišljijo, katera ji pomaga najti izhod iz svojega neznosnega sveta.
In na srečo Clareece zaide v novo šolo za “Precious” mladino, kjer jo najde črna M. Pfeiffer. “Od zdaj naprej si življenje kot pop zvezdnica ne boš le zamišljala, sedaj boš o tem lahko tudi pisala”, ji pravi sestra učiteljica, ko ji pokaže črko A.
No, v meni se prav takrat začnejo porajati črne misli – “prosim… ne bodi samska, draga učiteljica… ne živi sama v svojem stanovanju… ne skrbi se za problematičnega otroka, kot če bi bil tvoj in ga ne vzemi k sebi domov…” Eh, kaj češ. Brez klišejev pač ne gre. Vsaj nekaj, lepa učiteljica ni zapecala neko drugo sestro – medicinca Lenny Kravitza.

OCENA: 4

Ni komentarjev:

Objavite komentar