ponedeljek, 28. december 2009

Nije kraj


Naslov: Nije kraj - Leto: 2008 - Država: Hrvaška, Srbija - Žanr: Komedija, Vojna, Drama - Dolžina: 100 min. - Režija: Vinko Brešan - Igrajo: Ivan Herceg, Nada Šargin, Predrag Vušović, Mladen Vulić, Dražen Kuhn - imdb

Vse se začne s pravljico Rdeča kapica. V pravljici hoče volk rdečo kapico na koncu pohrustati. Tukaj, v črni komediji standardno-dobrega Vinko Brešana (Kako je počeo rat na mom otoku , Maršal, Svjedoci) volk “deklico” nategne. Heh, še znamenite besede padejo: “O, babica, kako velik … imaš”.
Rdeča kapica je Srbkinja. Volk je cigan. “Lovec” je Hrvat.
Martin, vojni veteran, prepozna v porno igralki žensko (Desa), katero je nekoč občudoval. Skozi “nišan”.
Toliko za začetek. Kajti Brešan je skrivnosten in le počasi odkriva ozadja v tej zgodbi. Tudi Desa se sprašuje, zakaj jo je neznanec (Martin) kupil za velike denarja, sedaj pa jo noče niti probati. Ne, Martin ni peder. To izvemo v enem izmed mnogih odličnih flešbekov, ki nam peljejo pravljico naprej.
V naših filmih je nižja rasa človeka iz katerega se lahko smejimo vedno Balkanec (ali pa Mariborčan). V bivših republikah zamenja vlogo Balkanca cigan. Đuro je igralec pri katerem se talent meri v centimetrih. Prav on v vlogi naratorja,vedno znova dahne kakšno modro o ženski in življenju nasploh.
Ko-produkcija Srbov in Hrvatov, kateri preko tragi-komedije poskušajo pozabiti na bratske norosti iz preteklosti.

OCENA: -4

Ni komentarjev:

Objavite komentar