četrtek, 3. december 2009

Samson and Delilah


Naslov: Samson and Delilah - Leto: 2009 - Država: Avstralija - Žanr: Drama - Dolžina: 101 min. - Režija: Warwick Thornton - Igrajo: Rowan McNamara, Marissa Gibson, Mitjili Napanangka Gibson, Scott Thornton - imdb

Pazi to… Filmska akademija zahteva določen odstotek ne-angleškega jezika pri vseh tistih kandidatih, ki si hočejo polastiti tuje-jezičnega oskarja. V večini primerov to seveda ni problem. Težave nastanejo predvsem pri Avstralcih ali Angležih. Angleži v takih primerih stavijo na velški jezik, Avstralci pa na svoje priseljence ali pa kot v tem primeru na svoje domorodce aborigine.
Samson and Delilah vsebuje le 15 stavkov angleščine (jep, tudi tistemu lajnanju iz Down Under se pravi tako), vse ostalo je jezik aboriginov. To pa ja ne presega tistih 25% (ne)dovoljenega jezika? Hmmm, nisem siguren. Za celotno legitimnost kandidature, bi moral nekdo prekleto računati.
Za ogled filma smo torej potrebovali tudi podnapise. Tako kot v časih nemih filmov, kjer se je vsake toliko časa čez celoten zaslon pokazalo besedilo, ki nam je malce bolj razjasnilo zadevo. Teh podnapisov izpred skoraj sto let, je bilo več kot jih je v tem filmu. Samson and Delilah je torej bolj nem film, kot je nem film sam. Glasba? Hja, tam v kotu je stric kot nor igral na klavir, tukaj se le malo, po Neil Youngovsko zabrenka na kitaro. 2:0 za nemi film.
Izbira imen glavnih junakov sigurno ni naključna. Samson in Dalila (Samson – jud, Dalila – palestinka) sta tudi neki verski karikaturi, meni sicer premalo znani, da bi lahko izbral kakšno povezavo oz. Dalila bi morala v tem primeru biti najmanj belka….
Logično, ko je govora o Aboriginih se takoj pomisli na rasističen film. Režiser Warwick Thornton za svoj prvenec pravi, da je predvsem ljubezenska zgodba s podtonom zapostavljanja druge, manjvredne in manjštevilčnejše rase. Ljubezenska zgodba, ki pa je postavljena v najbolj zanikrn okoliš Avstralije. V nekakšen rezervat, kjer razpadajo tako hiše, kot avti. In kjer razpadajo tudi ljudje. Samson ima sluh za ska glasbo (zakaj v dveh primerih ne sliši ničesar, mi ni jasno), nos za bencinske hlape in oči za Delilaho. Delilah skrbi za svojo babico. Po batinah, ki jih oba kasirata od starejših v familiji, se odpravita v civilizacijo. No, le do mosta, kjer se zbirajo brezdomci. V mestu ju namreč nihče noče. Preveč sta drugačna. Preveč sta tiha, kot to ugotavlja njun novi klošarski sosed.
Precenjena novodobna avstralska klasika - besede avstralskih kritikov, bi rabila le nekoliko več dinamike, ki bi nam vsaj malo olajšala preživljati to tišino.
Samson in Delilah, zakaj tako glasno molčita?

OCENA: +3

2 komentarja:

  1. Se strinjam, predvsem glede dinamike. Sicer svaka čast, saj film tudi brez besed nosi precej več sporočilnosti in zgodbe kakor marsikater drug, ampak kljub temu se na trenutke tako grozno vleče in ponavlja, na tisoč in en način hoče prikazati težko življenje aboriginov, tako da ti je na koncu že praktično vseeno. Ne vem no, zanimivo za pogledat, ampak brez presežkov. Moje mnenje.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jaz še vedno tuhtam povezavo naslova oz. imen glavnih junakov s "originalnima" Samson (njegova moč leži v laseh!?) and Delilah.

    OdgovoriIzbriši