torek, 15. december 2009

Medicine for Melancholy


Naslov: Medicine for Melancholy - Leto: 2008 - Država: ZDA - Žanr: Drama, Romantični - Dolžina: 88 min. - Režija: Barry Jenkins - Igrajo: Wyatt Cenac, Tracey Heggins - imdb

Najprej so barve. To opazimo prvo. Bolje rečeno, barv sploh ni. Medicine for Melancholy je črno-beli film z barvami, kot če bo jih kdo ročno dodajal. Barve ponazarjajo razpoloženje dvoje mladih. Dveh temnopoltih - Micah in Joanne. Oba se z mačkom po neki žurki zbudita skupaj v eni postelji. Očitno je, da se še pred alkoholom nista poznala in očitno je, da sta se po alkoholu zelo dobro spoznala.
No, z omembo “barvno razpoloženje”, bi se tokrat popravil. Režiser Jake Mahaffy barve ni dodajal s trenutki, ko se par vedno bolje spoznava. Vedno bolj zaljublja. Ne, črnci so s svojo barvo obsedeni. Pomanjkanje filmskih barv predstavlja manjšino črncev v San Franciscu. Le 7% jih je… in toliko je tudi barv.
Zopet je en dan. 24 ur neke nedelje. Joanne hoče afero čimprej pozabiti. Adijo in nikoli več, se poslovi od Micah. Ker pa je črnuhov v mestu zelo malo, jo Micah seveda takoj izsledi. “Pridi punca, greva se In Search for A Midnight Kiss”, ji pravi Micah, ko se nenadoma pojavi pred njenimi vrati. “Kateri film pa je to?”, se čudi dekle. “Ti je Linklaterov Before Sunset/Sunrise bolj znan? – “Aha, potem pa zajahaj svoj bicikl. Greva v mesto, greva nakupovat, greva v muzeje, greva debatirat... heh, mogoče bom na mojega trenutnega fanta, katerega sem prevarala, celo pozabila… heh, mogoče bova spoznala, da sva si usojena.”

OCENA: +3

3 komentarji:

  1. A se v tem filmu ful streljajo? Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  2. Pa se. Tik pred zadnjim poljubom snajperist pokosi bradatega črnca. Strelec je svoj napad obrazložil z besedami: "moreš malo..."

    OdgovoriIzbriši