ponedeljek, 14. december 2009

Linkeroever


Naslov: Linkeroever - Leto: 2008 - Država: Belgija - Žanr: Misterij, Grozljivka, Drama - Dolžina: 102 min. - Režija: Pieter Van Hees - Igrajo: Eline Kuppens, Matthias Schoenaerts, Sien Eggers, Marilou Mermans, Frank Vercruyssen, Robbie Cleiren - imdb

Linkeroever se hvali da je horor film. Ironično, boljša polovica filma je tista, kjer bi filmu lahko pripisali žanr “romantični”, kot pa takrat, ko se začne bistvo. Ko se začne noč, kri in okultizem. Ampak to je problem mnogih sodobnih grozljivk. Na vsak način bi rade bile “grozne”. Tudi takrat, ko jim dramaturško lepo teče, ko so daleč od klišejev, se vedno mora najti nekdo, ki se spomni: “hej, kaj pa če bi zdaj dali nekaj strašnega? Če ne drugo, naredimo to zaradi promocije. Grozljivi trejler proda več DVD-jev kot intelektualna drama…”.
Sicer nas v filmu nikoli ni strah. Nikoli ne bo nekdo skočil iz omare. Noben se ne bo nenadoma pojavil v odsevu ogledala. Ne, Linkroever je še vedno več od tega. Saj je vendar belgijski film. Belgijci pa imajo svoj način izražanja. Od vseh evropskih produkcij imajo oni verjetno najbolj bolne ideje. Belgijci bi radi postali tudi naši slovenski filmski ustvarjalci . Takšna pač je ta prehrambna veriga. Mi bi radi bili Belgijci, Belgijci bi radi postali Poljaki. Ameriško-Francoski-Poljaki. Hja, Pieter Van Hees (Dirty Mind) bi rad postal Roman Polanski. Kje je tu sploh razlika z Rosemary's Baby? Ok, Mia Farrow ni bila atletinja. Ni bila niti samska, katera bi potem spoznala svojo novo ljubezen. No, pazi to. V novem stanovanju, kamor se ta mlada tekačica na dolge proge preseli, se dogajajo čudne stvari. Bivši Tenant tega stanovanja je skrivnostno izginil. Je ženska skočila čez balkon? Ne, tukaj je klet grda stvar. Luknja v zidu, kot tista v Being John Malkovich. Jep, vsi začnejo kovati zarote proti mlademu dekletu. Tudi nov fant, kateri je pred kratkim še tako romantično rezal začetnice zaljubljencev v drevo.

OCENA: +2


Ni komentarjev:

Objavite komentar