četrtek, 17. december 2009

Harry Brown


Naslov: Harry Brown - Leto: 2009 - Država: VB - Žanr: triler, Krimi - Dolžina: 103 min. - Režija: Daniel Barber - Igrajo: Michael Caine, Emily Mortimer, Iain Glen, Jack O'Connell, Liam Cunningham - imdb

Michael Caine naredi vse tisto, kar bi moral Clint Eastwood narediti v Gran Torino. Tudi on prevzame odgovornost, tudi on se žrtvuje in tudi on postavi zakon na svojo stran. Za razliko od svojega ameriškega, upokojenega, ex-vojaškega kolega, pa Caine alias Harry Brown gre do konca. Do špricanja krvi. Do očiščenja ulic. Ali drugače rečeno – ko inšpektorica Emily Mortimer začne sumiti, da Harry Brown v prostem času počne še kaj drugega, kot le igranje šaha, razloži svojim kolegom: “on je bivši vojak, naučen da ubija…”. Narobe. Morala bi reči: “pred 40-timi leti se je ta moški pisal Carter. Tudi takrat se je maščeval in tudi takrat je pobijal kot po tekočem traku. No, človek ni umrl. Vrnil se je…”
Jep, Harry Brown bi se moral imenovati Get Brown – seniorska verzija. Tarča so tokrat vnuki. Caine preskoči nekaj generacij ter se spravi na otroke. Na vsakega najstnika, ki ima za pasom pištolo, nož ali drogo. Na vsakega, ki se je motal zraven pri umoru njegovega šahovskega prijatelja. Najboljšega in edinega prijatelja. Jep, če imate na glavi kapuco in se zadržujete pred stanovanjskimi bloki, se pazite Harry Browna. Ne moreš mu uiti. Bloki te obkrožajo kot kakšen zapor, Brown pa velja za najbolj zajebanega paznika.
Zelo stiliziran in odlično odigran film maščevanja bi si zaslužil celo večjo oceno, če le ne bi bilo nepotrebnih pretiravanj v zadnjih petnajstih minutah filma. Kaj češ, finalni šoudaun potrebuje vsak western, tudi tisti betonski.

OCENA: 4

Ni komentarjev:

Objavite komentar