četrtek, 24. december 2009

Balibo


Naslov: Balibo - Leto: 2009 - Država: Avstralija - Žanr: Drama, Avantura, Triler - Dolžina: 111 min. - Režija: Robert Connolly - Igrajo: Anthony Lapaglia, Oscar Isaac, Damon Gameau, Gyton Grantley, Nathan Phillips - imdb

Američani so svoje zunanjo-politične filme postavili v Južno Ameriko. V 80-tih jih je bilo polno – Missing, Under Siege ali Salvador, so bili filmi, ki so na glas molčali o političnem vplivu ZDA v manj-razvitejših državah tega kontinenta. Tudi Avstralci niso zaostajali. Ti so svojo politiko delili z Azijci. The Year of Living Dangerously je le eden dober primer.
“Priča boste dogodkom, kateri do tega trenutka javnosti še niso bili znani…”, si je na začetku filma upal zapisati režiser Robert Connolly.
Leto 1975. Anthony LaPaglia je izmozgan, obrabljen novinar Roger East. “Dobri gospod Avstralec, pridite nam pomagat”, se nekega večera pred njim postavi kosmata pojava s čudnim naglasom. Ta človek je José Ramos-Horta, “bodoči” dobitnik Nobelove nagrade za mir (1996). Novinarju je prišel s ponudbo. S sporočilom, ki ga prinaša v imenu njegove vlade – portugalske kolonije Timor. “Našo malo državico bodo zavzeli Indonezijci, a nikomur ni mar. Niti vaši avstralski vladi, ki je tja sicer poslala peščico novinarjev, kateri pa se niso nikoli vrnili domov”. LaPaglia kot izkušen novinar takoj zavoha zgodbo. Belemu človeku nikoli ne bo mar za tisoče pobitih “rjavčkov”. To jih Ramos-Horta takoj dobi po nosu. “Heh, vaša novica bo na zadnji strani, poleg športa”, mu pravi. Seveda, če Roger East najde dokaze za umore teh novinarjev, potem pa bi ta novica prišla na prvo stran vseh časopisov. Petorica belcev je vrednih več kot 100.000 Timorcev.
In tako se Roger East s svojim prijateljem odpravi na nevarno iskanje sledi. Na pričanja očividcev, ki nam v stilu dokumentarnih posnetkov prikazujejo usodo novinarjev, kateri so kasneje postali znani kot “Balibo petorica”. Prav ta druga, dokumentarna polovica naredi film nekaj posebnega. Slike so tako avtentične, priče novinarjev tako realne, da ob trenutkih celo pomislimo na Punishment Park, kjer so mesto policistov na lovu za intelektualci zamenjali Indonezijci.

OCENA: -4


Ni komentarjev:

Objavite komentar