torek, 29. december 2009

The Box


Naslov: The Box - Leto: 2009 - Država: ZDA - Žanr: Misterij, Triler, Drama, Znanstveno-fantastika - Dolžina: 115 min. - Režija: Richard Kelly - Igrajo: Cameron Diaz, James Marsden, Frank Langella, Gillian Jacobs - imdb

Ne bom povedal preveč, če povem, da Cameron Diaz po kratkem premisleku udari po gumbu. To je bilo vsem jasno. V nasprotnem primeru, bi se film lahko končal po začetnih minutah.
“Hvala ti, Cameron,” pomislimo in upamo na misteriozno nadaljevanje zanimivega začetka. Saj veste, mož s pol face, se s skrivnostno škatlo pojavi na vratih idilične družine. Ponuja jim dve možnosti: če ne stisnete gumba na vrhu te škatle, bom napravo odnesel in nikoli več ne boste videli – priložnost bodo dobili drugi … Eh, ta možnost ni zanimiva. “Two-face, povej drugo:” če pa stisnete, pa se bo zgodilo sledeče - 1. Dobili boste milijon dolarjev v kešu 2. Nekdo, ki ga ne poznate, se bo stegnil v tem trenutku, ko boste pritisnili ta velik rdeči knof.
Ja, vem. Čisti Twillight Zone. Ampak Richard Kelly je pod pritiskom. Vsi pričakujejo nadaljevanje Donnie Darka. Vsi pričakujejo film, katerega ne bodo razumeli. Southland Tales je bil zanimiv poizkus, vendar to je bila komedija. Stvari se niso jemale resno. Noben se ni popolnoma poglobil v sporočilo. Tu nam ponuja vprašanje vesti, kaj v takem primeru storiti? No, vprašanje je sicer nesmiselno. Tega primera nikoli ne more niti biti. Kdo pa bi čez noč pustil takšno lepo škatlo pri popolnih neznancih?
“Prekleta Cameron!” zopet pomislimo in se jezimo, ker je z udarcem uničila dobro idejo. Noir triler smo tako lahko odpisali. Začel se je Kelly šov. Krvavenje z nosa smo (čeprav klišejsko) še nekoliko prenesli. Tudi nemo strmenje izbrancev je bilo še kul. No, to je bilo Kellyju premalo. Hotel je več. Do tedaj smo namreč še vse razumeli, to pa je za režiserja nesprejemljivo.
Kaj pa če so vsega krive bile le kuhinjske tapete?

OCENA: -3

 

5 komentarjev:

  1. Ko sem prebiral vsebino, me je zadeva kar pritegnila. No, sem bil bridko razočaran. Prva tretjina še na nivoju, nadaljevanje in razplet precej zanič.

    OdgovoriIzbriši
  2. Samo ne mi reci, da sta Cameron in njen tip naslednja na vrsti za odstrel z gumbom (kao verižna igračkarija)? :/

    OdgovoriIzbriši
  3. Mene pa je zadnji razplet z otrokom tako zelo navdušil, da sem podlelil celo štirko in bil na koncu navdušen.

    OdgovoriIzbriši
  4. Hm, koncept resda zgleda zanimiv, a po odzivih sodeč film ni ravno biser. Sam mu bom vseeno dal priložnost, upam da mi uspe čimprej pogledati.

    Se mi pa zdi zanimiva predvsem tvoja misel o Richardu Kellyju. Res je, sedaj vsi pričakujemo nekaj podobnega kot Donnie Darko, a človek se preveč trudi, Southland Tales sicer tudi mene ni prepričal, preveč bizarno je izpadlo vse skupaj, da bi lahko človek zadeve jemal resno.

    OdgovoriIzbriši
  5. @Paucstadt - žanr druge polovice filma imam drugače zelo rad, ampak tukaj enostavno ni pasal. Tako da, se strinjam.

    @domovoj - bom povedal eno sceno: ko zastopnik ponudi škatlo, razločno objasni - umre nekdo, ki ga ne poznata. Ko pride drugi dan po škatlo (gumb se pritisne), vpraša "Diaz" tip: "kaj bo zdaj s škatlo?" Odgovor: "zopet jo ponudim nekomu drugemu. Ne poznata ga in on NE pozna VAS!" Tako da, se strinjam.

    @Iztok Gartner - nisi bil skoncentriran, ker sta te motila dva stara prdca (če se spomnim, je bilo to pri tem filmu). Tako da, se ne strinjam.

    @weed
    Mogoče si Kelly teh kritik niti ne zasluži. Vsaj nekdo, ki hoče biti drugačen s svojim prepoznavnim stilom. Je pa res, da na silo pač ne gre.

    OdgovoriIzbriši