sreda, 9. december 2009

La siciliana ribelle


Naslov: La siciliana ribelle - Leto: 2009 - Država: Italija, Francija - Žanr: Drama, Krimi, Biografija- Dolžina: 105 min. - Režija: Marco Amenta - Igrajo: Giulia Andò, Roberto Bonura, Veronica D'Agostino, Gérard Jugnot - imdb

Sem povedal preveč, če omenim da glavna junakinja na koncu umre? Po mojem ne. Gre namreč za biografijo. Za zgodbo, ki bi morala biti vsem znana. Vsaj Italijanom, če že ne nam. Francozi imajo Devico Orleansko, Italijani imajo Rito Atria.
17-letno dekle je postalo narodni heroj, ko se je leta 1991 uprla mogočni “Cosa nostri”. Orleanska je slišala božji glas, Atria je slišala glas pištol, ki so pokosile njenega očeta. Tudi njen oče je bil mafijec, in prav zato ji šef policije pravi “ti boš vedno želela kri. Si čistokrvna Sicilijanka in “mafija” je v tebi za vedno…”
In res. Mladenka sprva hoče le maščevanje. Maščevanje vsem mafijcem, ki so odgovorni za smrt njenega očeta in brata. Če bi se Don Corleone sam postavil pred njo, bi ga pihnila v trenutku, tako pa je Rita bila prisiljena reagirati drugače. Morala je postati dobra. Se postaviti na stran zakona. Se stisniti k borcu za pravico, kateri jo je pred leti še grdo gledal. “Vam povem, kdo vse se ukvarja z mafijskimi posli v moji vasi?”, se v skrajni sili zateče dekle k drugemu posmrtnemu junaku Paolo Borsellinu. “Povej, vendar ne izgovori ime Silvio Berlusconi, ker sem potem najebal…”. Mladenka je bila zaljubljena v P. Maldinija, zato je ob tem imenu molčala. Zaman, policaj je vseeno odletel v zrak.

OCENA: +2

Ni komentarjev:

Objavite komentar