nedelja, 6. december 2009

Black Dynamite


Naslov: Black Dynamite - Leto: 2009 - Država: ZDA - Žanr: Komedija, Akcija - Dolžina: 90 min. - Režija: Scott Sanders - Igrajo: Michael Jai White, Arsenio Hall, Tommy Davidson, John Salley, Salli Richardson-Whitfield - imdb

Zdaj vem kdo bo zmagal v tekmovanju, kjer se bo izbiralo največjega odvisnika od filmov. Zmagal bo tisti, ki bo prepoznal vse scene, vsak dialog in vse odlomke iz filmov iz katerih si je režiser
Scott Sanders izposodil svoj material. In zdaj vem, zakaj se tukaj pri homagu, ki pa veliko bolj izgleda kot parodija na “Blaxploitation” filme niso uporabljali efekti ali umeten prikaz starega filma, kot sta to storila Q. Tarantino in R. Rodrigues.
Blaxploitation je filmski žanr, ki je nastal v začetku 70-tih. Črncem je bilo dovolj belih junakov. Želeli so nekaj svojega. Kako se je vse skupaj sploh začelo, smo lahko videli v odličnem Baadasssssu iz leta 2003. Po kultnem Shaftu (1971) so stvari začele uhajati iz rok. Posnelo se je preveč Baadasssss filmov, kateri niso dohajali nivoja njihovih pionirjev. Bilo jih je toliko, da so se začeli pojavljati stereotipi. Nekaj podobnega, kot se to dogaja s črnsko moderno glasbo.
No, v Black Dynamite se gre v drugačno smer. Ustvarjalci so bili še posebej pozorni na vsak kliše. Vse je potrebno uporabiti, so rekli. Jep, najbolj nora parodija zadnjega časa. Parodija, ki se je med snemanjem velikokrat ustavljala zaradi drtja režiserja “Stop, Black Dynamite! Ne, igraš preveč naravno. Bodi najslabši igralec na svetu! Bodi Keanu Reeves!”. Parodija z mnogokrat zavrnjenim scenarijem zaradi obrazložitve: “Še vedno preveč dobro. Še vedno premalo klišejev” In parodija, ki je zahtevalo mnogo odpuščanj scenografov, kaskaderjev, montažerjev…, kateri svoje “slabe” žilice enostavno niso našli.

OCENA: -4

Ni komentarjev:

Objavite komentar