sreda, 30. december 2009

Je l'aimais


Naslov: Je l'aimais - Leto: 2009 - Država: Francija, Italija, Belgija - Žanr: Romantični, Drama - Dolžina: 99 min. - Režija: Zabou Breitman - Igrajo: Daniel Auteuil, Marie-Josée Croze, Christiane Millet, Florence Loiret, Oliva Ross - imdb

Je l'aimais je ljubezenska zgodba povedana iz perspektive moškega. Ta zgodba je povedana iz naslonjača, ob toplem ognju iz kamina. Ampak vedite, romanca nima veselega konca. Pripoveduje jo Pierre (Daniel Auteuil), posluša jo Chloé (Florence Loiret Caille). Tudi njena romanca se ni izšla po načrtih. Njen zakon, bolje rečeno. Skupaj s svojima hčerkama se šokirana od novice moža (“ljubim drugo…”) zateče v gorsko kočo. Žalost ob izgubi bližnjega bo rešila samota.
Jep, tako kot v Antichristu. No, ta koča je last njenega tasta (Auteuil), ki hoče ženski na vsak način dopovedati pozitive v “novi priložnosti življenja”. Heh, ne pomaga kuhanje, ne pomaga igranje, ne pomaga niti McCdonald… ženska trpi, si liže rane in se sprašuje, kaj je naredila narobe.
“Ja nič, potrebno se bo izpovedati”, si misli Pierre ter se nekega večera ob kozarčku viskija posede v naslonjač. “Povedal ti bom mojo zgodbo. O moji ljubezni življenja.” Tudi on je namreč bil pred isto odločitvijo, kot sedaj njegov sin – naj zapustim svojo družino ali naj grem za srcem k svoji ljubici? Auteuil se je odločil za družino, in tistega trenutka je delček njega umrl. Njegova zgodba vodi v Hong Kong, kjer se je v hipu zaljubil v mlado prevajalko…
Romani Anne Gavalda na filmu so uspehe že poželi, ko je leta 2007 Claude Berri posnel film Ensemble, c'est tout z Audrey Tautou in Guillaume Canetom v glavni vlogi. Z Daniel Auteuilom kot nesrečnim amorjem se ne more zgrešiti. Njegova igra je vedno vrhunska in mnogih primerih smo se lahko spomnili na njegove romantične vloge v začetku 90-tih.
Vsaj nekaj v tolažbo nekaterim obupanim slovencem – tudi Francozi so lahko v svoji ljubezni nesrečni.

OCENA: +3

Ni komentarjev:

Objavite komentar