sreda, 14. april 2010

Dom zly


Naslov: Dom zly (The Dark House) - Leto: 2009 - Država: Poljska - Žanr: Krimi, Drama - Dolžina: 105 min. - Režija: Wojciech Smarzowski - Igrajo: Arkadiusz Jakubik, Marian Dziedziel, Bartlomiej Topa, Kinga Preis, Katarzyna Cynke, Robert Wabich, Robert Wieckiewicz. - imdb

Dobro no, kaj več kot sneg in nosečo policistko sam več ne vidim v primerjavi tega filma s kultnim Fargo, kot to pravijo nekateri poljski ljubitelji filma. Sicer ima tudi Dom Zly kultni potencial. A le na Polj
skem ali v ostalih državah, ki so desetletja okusila železni režim komunizma.
Wojciech Smarzowski nam po (prav tako lokalno-kultnem) Wesele prinaša še eno povest o »preprostih« ljudeh, postavljeno v ruralni, pozabljeni predel domovine.
Nekje na vrhuncu režima spremljamo dve posamezni zgodbi, katerima je skupna ista priča. Moški, ki je po smrti žene iskal le boljšo prihodnost. In katerega je pot zanesla na domačijo, v kateri so se dogajale nepojasnjene krvave reči. To izvemo iz njegovega pričanja, ko ga nekega zimskega dne, par let pozneje, na to isto domačijo pripelje modra Marica z četico pripadnikov državne policije.
Seveda, primerjava z »Coen brothers« bi bila neumestna, če to skupino ne bi spremljala pijan tožilec ali pa pohlep in korupcija vladnih mož, ki to preiskovanje zločina ponesejo v čisto drugo smer. V smer najboljšega Poljskega filma lanskega leta.


OCENA: 3


Ni komentarjev:

Objavite komentar