petek, 9. april 2010

Celda 211


Naslov: Celda 211 (Cell 211) - Leto: 2009 - Država: Španija, Francija - Žanr: Akcija, Triler, Drama - Dolžina: 117 min. - Režija: Daniel Monzón - Glasovi: Carlos Bardem, Luis Tosar, Alberto Ammann, Marta Etura - imdb

Če je zadnje mesece kdo postavljal vprašanje »ej, povej mi je en dober novejši evropski zaporniški film…,« je vsak dobil vedno isti odgovor – Un Prophete. Trn v peti tega španskega odgovora na njihovo trenutno stanje v zaporih. Brez Preroka bi Celda 211 požel večjo slavo med ljubitelji filmov. Doma je z Goye odnesel prav tako veliko število nagrad, kot je to uspelo severnemu sosedu z njihovimi Cezarji. Heh, 2x zapor na leto je pač preveč…
OK, v najboljšem primeru je obema skupen le zapor. Medtem ko je Un Prophete natančna študija karakterizacije protagonista, je Celda 211 nič več, kot le klišejski akcijski film. Kajti v Španiji se namesto »dvorišča«, kjer veljajo zakoni najmočnejšega, zavzema celotni zapor. Upor na ladji Zamora.
Prav tukaj bi lahko zopet potegnili vzporednice z odličnim brazilskim Carandiru… in glej ga, Celda 211 se tudi v tem primeru niti malo kvalitetno ne približa svojemu sorodniku iz Brazilije.
Zelo idealno se v tem uporu naključno znajde bodoči paznik, katerega njegovi novi kolegi kar žrtvujejo ter ga že na njegov prvi dan v službi brzinsko pripravijo na delovne razmere v zaporih. Seveda, mladenič bi lahko igral heroja ter umrl že po petih minutah... Ampak ne, če snameš kravato in poročni prstan s sebe, v trenutku postaneš zapornik. Eden izmed njih. In pazi to! Če se potem še pred množico slečeš in s tem dokažeš svojo moškost s katero bi lahko delalo konkurenco tudi črncu, postaneš še v hipu desna roka zloglasnega komandanta upornikov.
Jep, dober mora igrati slabega, če hoče preživeti. Če se hoče vrniti k svoji noseči ženi. No, sicer pa vemo že iz Big Brothera in drugih reality šovov. Če boš nekaj ur zaprt skupaj z neznancem, se boš že naslednji trenutek jokal za njim. Heh, Calzones, kot ga ljubkovalno kličejo njegovi novi prijatelji, je zaprt komaj nekaj ur, pa že hoče svoje pravice. Hmm, mogoče pa je z dobro igro pretental tudi mene in ne samo tiste, katere je paznik iz celice 211 nameraval.


OCENA: -4


1 komentar:

  1. Jp. Dober film. Malo sentimentalen konec, ampak valda tak mora bit... se strinjam z oceno.

    :)

    OdgovoriIzbriši