četrtek, 29. april 2010

De storm


Naslov: De storm (The Storm) - Leto: 2009 - Država: Nizozemska, Belgija - Žanr: Drama, Akcija - Dolžina: 95 min. - Režija: Ben Sombogaart - Igrajo: Sylvia Hoeks, Barry Atsma, Dirk Roofthooft, Katja Herbers, Monic Hendrickx, Lottie Hellingman - imdb

V vsak film katastrofe je potrebno previdno vplesti tudi pod-zgodbo. Pripovedno nit, ki se bo ob tragičnih dogodkih vzporedno vlekla naprej. Večje so mere katastrofe, večja je občutljivost publike na tisto pod-zgodbo. Še posebej, če ta katastrofa temelji na resničnih dogodkih. V takih primerih je najtežje najti pravilno ravnotežje. Pod-zgodba, ki je v mnogih primerih romantična, ne sme prevladovati katastrofe in obratno.
Poplave na Nizozemskem leta 1953 se v zgodovini te države štejejo med najbolj črne dneve, kar so jih ti kraji videli. Ob močnem neurju, ki je poplavilo obalni del Nizozemske je življenje izgubilo na tisoče ljudi. Seveda, za oživljanje tako pomembnih dogodkov je bil potreben priznan režiser. Ben Sombogaart ( po De tweeling in Bride Flight je to že njegov tretji film, kjer se otrok loči od matere!?) to sigurno je. OK, prizori razburkanega morja sicer ne zgledajo veliko bolje od podobnih TV filmov, je pa zato majhna vasica zelo realistično poplavljena.
Jep, prav v kraju, kjer vsak pozna vsakogar, zajame deroča voda tudi mlado žensko z dojenčkom. V zadnjem hipu jo reši pogumen vojak, ki iz helikopterja skoči za utapljajočo mladenko. Le žensko, kajti o dojenčku ni več sledu. Voda je torej svoje že naredila. Posledice so pogubne.
Reševanje preživelih poplave ali manično iskanje izgubljenega dojenčka? Katastrofa ali žajfnica? Naslov »De storm« je napovedal prvo, izkušeni režiser pa se je odločil za drugo – in zgrešil.

OCENA: +2

Ni komentarjev:

Objavite komentar