četrtek, 8. julij 2010

Kelin


Naslov: Kelin (Daughter-in-Law) - Leto: 2009 - Država: Kazahstan - Žanr: Avantura, Drama - Dolžina: 104 min. - Režija: Ermek Tursunov - Igrajo: Gulsharat Zhubyeva, Turakhan Sadykova, Erzhan Nurymbet - imdb

Klasična melodrama, kjer prevladuje ljubezen, prevare, maščevanje ali celo umor, je danes že tako zlajnana zadeva, da nam je sploh ni potrebno posebej predstavljati. Že v prvih minutah vemo, kdo bo s kom, kje, kdaj… igralci se s svojimi dialogi čisto po nepotrebnem mučijo, kajti njihova usoda je nam itak že znana.
Tako je prišlo, kar je moralo priti. Dobili smo nemo melodramo. Jep, prav ste prebrali. V kazahstanskem Kelinu (prišel do short liste pri tujem oskarju) se ne izgovori niti besede. Seveda, epske zgodbe so univerzalnega jezika. Za herojska, kot strahopetna dejanja, ni potrebno besed. Usta junakov tako ostanejo za vedno zaprta.
Tako se niti nerazumljivo ne momlja, kot se je to godilo v kultnem La guerre du feu. Smo pa spet daleč nazaj v zgodovini, le da je tokrat človek že človek. Pohlepen, pohoten, zahrbten in agresiven.
V zasneženi stepi Kazahstana se mlada nevesta pripravlja na poroko. Čeprav obljubljena drugemu, je morala vzeti tistega, ki je zanjo največ ponudil. Tako mladenka postane Kelin ali po naše snaha, ko se skupaj z njenim novim možem priseli k tašči in moževemu mlajšemu bratu.
Ermek Tursunov v svojem prvencu to opazuje počasi in dosledno, kajti gledalec mora iz teh zanimivih slik, razbrati dogajanje. No, ko si hoče jezen snubec priboriti svojo ljubezen nazaj, takrat ne rabimo ne besed, ne podnapisov.

OCENA: +3

Ni komentarjev:

Objavite komentar