torek, 24. marec 2009

Yôgisha X no kenshin


Naslov: Yôgisha X no kenshin - Leto: 2008 - Država: Japonska - Žanr: Misterij, Triler - Dolžina: 128 min. - Režija: Hiroshi Nishitani - Igrajo: Kou Shibasaki, Masaharu Fukuyama, Kazuki Kitamura, Yasuko Matsuyuki, Shin'ichi Tsutsumi - imdb

Najdeno je moško truplo. Zadavljeno, zmaličeno in požgano po rokah. Primer je dodeljen mladi detektivki, katera zaprosi za pomoč genialnega znanstvenika Manabo Yukawa. Znanstvenik/fizik aka Detektiv Galileo ni ravno navdušeni nad ponudbo, pa vendar se takoj vključi v raziskavo primera, ko izve, da je sosed glavne osumljenke, njegov bivši študentski kolega – matematični profesor Ishigami. Vsi so takoj prepričani (baje, policijska intuicija). Storilec je najden, sedaj bo potrebno le še dokazati krivdo. Ne glede na to, da ima bivša žena žrtve zelo trden alibi.
Kot v dobrem starem Columbu, gledalci nimamo možnosti ugibati kdo je storilec, saj nam to nazorno prikažejo že prve minute filma. Prav tako se začne podoben psihološki dvoboj med obema genijema, kot smo to vajeni od Petra Falka ter njegovimi »žrtvami«.
Čeprav je režiser hotel v ospredje poriniti vprašanje »kdo«, se gledalcu vseeno vedno znova poraja vprašanje »zakaj«. No, meni se je postavljalo še eno vprašanje. Tisto najbolj moteče. Zakaj so deli v katerih je nastopal matematik tako dobro mračni, skrivnostni in srhljivi, po drugi strani pa prizori fizika tako moteče smešni, podpreti s ringlšpil muziko s katero se totalno podpre dobra atmosfera?Mogoče te odgovore dobimo v misteriozni seriji Galileo, po kateri je ta film tudi posnet...
In ker sta na delu dva velika uma, večja od naših, potem tudi končni twist (+ še en nad-twist) pripomore k temu, da je na koncu ocene tudi tisti +.

OCENA: +3

Ni komentarjev:

Objavite komentar