ponedeljek, 30. marec 2009

Captain Abu Raed


Naslov: Captain Abu Raed - Leto: 2008 - Država: Jordanija - Žanr: Drama - Dolžina: 102 min. - Režija: Amin Matalqa - Igrajo: Nadim Sawalha, Rana Sultan, Hussein Al-Sous, Uday Al-Qiddissi, Ghandi Saber - imdb

Več kot dvajset mednarodnih filmskih nagrad je do sedaj prejel ta prvi Jordanski film, ki se je kdajkoli predstavljal ameriški filmski akademiji. Med drugimi je prejel tudi nagrado občinstva na lanskem Sundance festivalu.
Ganljiv in poetičen film, ki govori o brezmejni svobodi domišljije in sanj, katero nudi življenje.
Režiser Amin Matalqa se je rodil in odrasel v Jordaniji, preden se je odpravil v Ameriko. Tudi on je imel sanje. Sanje, da posname svoj prvi film in to v domači državi. Čeprav se zgodba dogaja na bližnjem vzhodu, se Matalqa ni hotel vmešavati v politične konflikte. Svojo zgodbo je raje zaupal svojim trem različnim likom, okoli katerih se vrtijo tradicionalne težave muslimanskega sveta – revščina, zlorabljanje, prirejanje porok…
Prvi lik, po katerem nosi tudi naslov filma, je ostareli in osamljeni Abu Read. In čeprav je v naslovu tudi “Captain (kot pilot)” še on nikoli ni bil na letalu. Le vidi jih vsaki dan na letališču, kjer dela kot čistilec. Ko v košu najde staro in obrabljeno pilotsko kapo, si jo nadene na glavo ter mahne proti svojem skromnem domu. Na poti do doma ga srečajo otroci, kateri ga imenujejo kar kapitan. Abu Read ni imel srca, da bi jim povedal resnico – češ “iz teh krajev tukaj, ne bo nobeden nikoli uspel”, zato jim vsaki dan pripoveduje izmišljene zgodbe, s katerimi prinaša vsaj nekaj upanja in navdiha za boljšo prihodnost.Le eden izmed otrok pozna pravo resnico. Vendar Murad ima druge probleme. Njegov nasilni in pijani oče, vsako noč fizično zlorablja njega, njegovega mlajšega brata ter predvsem njegovo prestrašeno mater.Težave z otroki še mlada Nour nima, pravzaprav še sploh nima moškega, kar pa hočeta njena bogata starša na vsak način spremeniti. Kot sodobna ženska in uspešna pilotka se je Nour že zdavnaj oddaljila od tradicij. Za njo šteje trenutno le kariera.
Captain Abu Raed je dokazal, da se tudi iz “ne-filmskih” držav, lahko včasih znajde tudi kakšen biser. Le pravo priložnost mu je potrebo dati.

OCENA: -4

Ni komentarjev:

Objavite komentar