petek, 6. marec 2009

10+ZDA+2009=X

X = o kar nekaj filmih sem se že spraševal če “bomo odvisni?”. Kar je dalo povod za tako vprašanje, je sigurno ime režiserja, čigar novo delo še bomo komaj videli v tem letu. Ime nam pove, da lahko pričakujemo avtorsko delo. Delo človeka, za katerega vemo kaj lahko pričakujemo. To pa je lahko samo nekaj dobrega in unikatnega. Na srečo prihaja nekaj takih imen tudi iz Amerike. Mnogo ameriških režiserjev se še vedno drži načel samostojnosti in minimalizma, kakršnega so začeli snemati pionirji ameriških neodvisnih filmov.
No, tukaj je deset filmov, deset zelo pričakovanih filmov od ameriških režiserjev, za katere lahko rečemo tudi da snemajo “male”, vendar odlične filme.
Po abecednem redu...

1. Forgiveness
Režija: Todd Solondz
Igrajo: Emma Thompson, Demi Moore, Paul Dano, Faye Dunaway, Charlotte Rampling

Še pred kratkim film ni imel uradnega naslova, vendar so na srečo prišli na plan novi apdejti, ki ne samo da so prinesli naslov, ampak tudi dokončno potrdilo o sigurni letošnji premieri filma. Todd Solondz, kot ljubljenec kritikov je znan predvsem z njegovim zelo, zelo črnim humorjem, ki obravnava teme kot so incest, posilstva in druge seksualne obsesije v povprečni ameriški družini iz predmestja. V nekem intervjuju je Solondz omenil, da bomo Forgiveness lahko primerjali z njegovima najboljšima filmoma Happiness in Welcome to the Dollhouse.

2. Lost in Blue
Režija: Tom DiCillo
Igrajo: ?

Če smo pri Solondzu že lahko sigurni, da bomo letos lahko videli njegovo “oproščanje”, pa za Lost in Blue nisem tako siguren, čeprav datumi ob filmu kažejo na leto 2009. Ne le, da je premisa filma še čisto neznana (naj bi šlo za romantično komedijo…), ne, znano še ni niti eno ime, ki bi naj igralo v tem filmu. DiCillo, zmagovalec prvega Liffa z odlično satiro Living in Oblivion, je namreč letos že posnel en film – dokumentarec o skupini The Doors z naslovom When You're Strange, s katerim je tekmoval tudi na letošnjem festivalu Sundance. Upam, da bom okrog božiča lahko užival vsaj ob enem imenu kot so Steve Buscemi, Sam Rockwell ali John Turturro (Box of Moon Light). To so imena, s katerimi je DiCillo že nadvse uspešno sodeloval.

3. Nailed
Režija: David O. Russell
Igrajo: Jessica Biel, Jake Gyllenhaal, James Marsden, Catherine Keener.

Jessica Biel ni ime, ki bi v katerem koli smislu, lahko bila povezana z neodvisnim filmom. Tudi tukaj bo sigurno nekaj romantike, ampak hej, tudi Punch Drunk Love je žigosan kot romantičen film. Na zadnje je še tudi dejstvo, da jo žebelj v glavi ne bo naredil ravno sexy. Ja prav ste prebrali. Jessica Biel si slučajno zabije žebelj v glavo in z novo pametjo krene direktno v Washington, kjer se bo borila za boljšo zdravstveno oskrbo. Pri tem ji pomaga (in verjetno še kaj drugega) mladi senator Jake Gyllenhaal. Če ponavadi velja, da se režiser z leti zresne, pa to ne moremo trditi za David O. Russella, ki nam je nazadnje ponudil totalno odštekano I Heart Huckabees. Še zdaj se spomnim na svoje besede, ko sem prvič pogledal road komedijo Flirting with Disaster – “od tega režiserja si pa želim še več!”. Po Three Kings, Spanking the Monkey in I Heart Huckabees, bom dobil letos še Nailed.

4. Tell-Tale
Režija: Michael Cuesta
Igrajo: Josh Lucas,
Lena Headey, Brian Cox, Ulrich Thomsen


Od vseh desetih naštetih režiserjev, velja Cuesta za najbolj prezrtega. Logično, po krivici. Njegov fan sem postal že ob njegovem režijskem prvencu L.I.E., ki bi se lahko najbolj kosal s Solondzovimi filmi, še najbolj podoben pa mu je odličen Mysterious Skin Gregga Arrakija, katerega letos žal ne bo v kinih (khm, internetu). Temu debiju je sledil še boljši 12 and Holding, ki je ob koncu leta pristal tudi na moji lestvici 10 najboljših filmov leta.V njegovem novem filmu tokrat ne bodo “žrtve” najstniki, saj gre za znanstveno-fantastični horor, kje bo Lucas z novim srcem iskal morilca njegovega donatorja. (verjetno bo na koncu on sam morilec..)

5. The Box
Režija: Richard Kelly
Igrajo: Cameron Diaz, James Marsden, Frank Langella

Še ena grozljivka. In še ena “igralka” - Cameron Diaz. Zgodba? Še kar zanimiva. Diazova in njen mož dobita od skrivnostnega neznanca paket (The Box), kateri jima lahko s pritiskom na gumb prinese ogromno količino denarja. Finta je le v tem, da ko stisneta na gumb, nekje neznanec takoj umre…Hmm, grozljivka, Cameron Diaz in zelo čuden predhodnik Southland Tales, nam lahko daje čutiti, da se ogromen kredit, ki si ga je Kelly nabral z Donnie Darkom, počasi približuje h koncu. Ali pa se nam obeta novi kultni film?

6. The Limits of Control
Režija: Jim Jarmusch
Igrajo: Isaach De Bankolé, Bill Murray, Tilda Swinton, Gael García Bernal

O Jarmushu ne bom izgubljal veliko besed, saj ga vsi poznamo in vsi ga tudi ljubimo. Po Broken Flowers, njegovemu zadnjemu filmu iz leta 2005, bomo v glavni vlogi zopet lahko videli Bill Murraya. Zanimivo, da se The Limits of Control nikjer ne omenja kot komedija. Gre se namreč o skrivnostnemu kriminalcu in njegovimi umazanimi posli v Španiji. Se nam torej obeta še en Ghost Dog? Jaz sem takoj ZA!

7. Up in the Air
Režija: Jason Reitman
Igrajo: George Clooney, Anna Kendrick, Vera Farmiga

Sem eden izmed tistih redkih, katerim je Thank You for Smoking bil dosti boljši od precenjene Juno. Ampak OK, Reitman je še vedno ime na katerega ljubitelji filma moramo računati. George Clooney bo igral moža, ki potuje po Ameriki da bi odpustil delavce velikih koorperacij. Nima privatnega življenja in še tega živi zelo hitro. Vendar novi načrti njegovega podjetja, se kmalu obrnejo proti njemu. Že zaradi Clooneya – pričakovan komercialen uspeh. Je to potem neodvisni film?

8. Whatever Works
Režija: Woody Allen
Igrajo: Evan Rachel Wood, Patricia Clarkson, Kristen Johnston, Larry David, Ed Begley, Jr., Michael McKean

Ja, Ja in JA. Allen se vrača v New York. In to brez Johanssove ali Cruzove. Dobro no, ko mi je Match Point bil še zelo všeč, sem pri Cassandra’s Dream začel že misliti na tiste najhujše stvari in potem je prišla še Vicky, Barcelona.... Kot tisti iz Networka sem se drl skozi okno “dajte nam Woodya nazaj!”. Še posebej, ko ravno zdaj vrtijo na TV1000 njegove “novejše” klasike Crimes and Misdemeanors, Husbands and Wives, pa tudi Anything Else, kateri še je vedno boljši in zabavnejši od “evropskega” Allena.Pri Whatever Works je še eden JA. Končno je Larry David prišel tudi na velika platna. Igral bo verjetno podoben lik kot iz Curb Your Enthusiasm, ali če hočete Woddy Allena. Clark se bo namreč spetljal z veliko mlajšo bejbo (Wood), kar seveda ni po godu njenim staršem.

9. Where the Wild Things Are
Režija: Spike Jonze
Igrajo: Catherine Keener, Max Records, James Gandolfini, Angus Sampson, Forest Whitaker, Michelle Williams, Catherine O'Hara, Paul Dano

Premiera filma se je obetala že lansko leto, vendar se je verjetno zavleklo pri končni produkciji. Ali pa mogoče Jonze ni hotel skakati v slavo “njegovemu” scenaristu
Charlie Kaufmanu, ki se je lansko leto predstavljal s režijskim prvencem Synecdoche, New York. Where the Wild Things Are so avanturistične domišljijske zgodbe majhnega Maxa, katere si iz jeze izmisli, ko je od svojih staršev za kazen poslan v svojo sobo. Being John Malkovich je bil odličen, Adaptation eden najboljših filmov vseh časov, Where the Wild Things Are pa…hmm… težko verjetno, da lahko gre še dalje.

10. Youth in Revolt
Režija:
Miguel Arteta

Igrajo: Michael Cera, Portia Doubleday, Steve Buscemi, Jean Smart, Ray Liotta, M. Emmet Walsh

Film sem hotel predstaviti že pred nekaj tedni, vendar je tako naneslo, da se bo prav lepo znašel tudi tudi v tej temi.Zakaj ravno Youth in Revolt? Zaradi tega, ker ima Jennifer Aniston še en super film poleg Office Space (btw. tudi novi film Mike Judgeja – Extract, bo možno videti že letos.).The Good Girl je naslov tistega filma in režiral ga je prav Miguel Arteta, ki je še pred tem posnel tudi psihopatsko komedijo Chuck & Buck, poleg katerega se lahko francoski prijatelj Harry skrije. Tokrat bo Michael Cera zopet igral tisto kar zna najbolje oz. to kar pač edino zna. Prestrašenega devičnika, ki se zaljubi v lepo in popularno dekle.

Bonus:
Še tri velika imena, ki pa se znajdejo v čisto neprimernem (mogoče pa tudi ne) žanru.
- Q. Tarantino - Inglourious Basterds – vojna
- Wes Anderson - Fantastic Mr. Fox – animacija
- Todd Field - Blood Meridian – vestern

Bonus št. 2:
Še tri imena, ki se morajo po uspehu s svojim prvencem, šele dokazati.
- Kenneth Lonnergan (You Can Count On Me) – Margaret
- Craig Gillespie (Lars and the Real Girls) - The Dallas Buyer's Club
- Troy Duffy (The Boondock Saints) - The Boondock Saints 2

Na zadnje, pa še vsi skupaj molimo in prosimo Alexander Payne naj spozna da ima njegov novi film Fork in the Road zopet oskarjev potencial. Tako močno, da naj malo pritisne na plin in dokonča to nevideno mojstrovino še pred letom 2010.

3 komentarji:

  1. Da se razumemo, Jarmuscha imam zelo rad. Njegov "Coffee and Cigarettes" je zame faking najbolj genialen film na svetu. Toda za filme, kakršen je "The Limits of Control" bi lahko včasih filmski kritiki preprosto zapisali "Negledljivo sranje." Da ne izgubljam po nepotrebnem dve uri svojega življenja ... :(

    OdgovoriIzbriši
  2. To, da nikjer nisi zasledil recenzije tega filma, je imelo svoj razlog.
    Gledano le prvih 15 minut (zaradi pomanjkanja spanca sem raje ustavil, še preden bi se zgodilo kaj hujšega), sedaj pa ne najdem pravega poguma za nadaljevanje

    OdgovoriIzbriši
  3. The Limits of Control ni tako zelo slab, je pa daleč od zadetka v polno. Glede Jarmuscha pa sam na vrh postavim filme Dead Man, Ghost Dog, Broken Flowers in Night on Earth.

    Sva pa menda edina, ki se jima ni zdel The Box totalno sranje :)

    OdgovoriIzbriši