četrtek, 19. marec 2009

Sauna


Naslov: Sauna - Leto: 2008 - Država: Finska, Češka - Žanr: Grozljivka, Zgodovinski - Dolžina: 85 min. - Režija: Antti-Jussi Annila - Igrajo: Ville Virtanen, Tommi Eronen, Viktor Klimenko, Rain Tolk- imdb

Skandinavski hororji so si zadnja leta (zasluženo) priborili sam vrh grozljivk evropskih produkcij. Finska Sauna bo to pozicijo le še okrepila. Režiser AJ Annila je svojo sposobnost vizualnosti in atmosfere že dokazal leta 2006 s filmom Jadesoturi. Tokrat je s Sauno šel še nekoliko dlje. Predvsem v intelektualnem smislu. Grozljivka, katera varčuje s prikazi nasilja ali prelivanja krvi. Anilla si je upal iti tako daleč, da v Sauni ni nikoli skril sonca. Njegova groza je gozd ali bolje rečeno močvirska vasica nekje na meji med Rusijo in Finsko. In ta meja je tudi začetek vsega…
16. stoletje, dolgotrajna vojna med Rusijo in Finsko se je naposled končala. Sedaj bo potrebno le še natančno določiti meje. Izbrana je odprava bivših si nasprotnikov, kateri naj bi te meje tudi pravično postavili. Finsko odpravo predstavljata dva brata. Starejši brat Erik, odlikovan vojak krvavih rok. Čeprav z Lennonkami na nosu, za njega šteje le vojna. Njegov mlajši brat je čisto nasprotje Erika. Knut je pacifist ter predvsem odličen kartograf. Njuno poslanstvo se začne krvavo, saj Erik že na prvi farmi zakolje nekega kmeta, kateri naj bi simpatiziral s Rusi. Ključnega pomena pa postane kmetova hčerka, katero zakleneta v klet. Podoba samote in strahov nemočnega dekleta, spremlja odpravo na celotni njihovi poti.
Delno zgodovinska drama, delno tipična dolgolasa-ženska-v-beli-halji-s-pogledom-navzdol-se-naenkrat-prikaže srhljivka se predvsem ukvarja s vprašanjem krivde, grehov (po Finskem praznoverju velja Sauna kot prostor, kjer se očistijo vsi grehi) in verovanjem v dobro samega človeka.
Ne smemo pa pretiravati. Sauna je film eden izmed mnogih. Trenutki šoka so pričakovani. Vprašanja zakaj-kdo-kako se zadnja leta v sodobnih “duh” hororjih več ne morejo postavljati. Brez smisla. Nekdo ali nekaj pač kolje ljudi oz, jih pripravi do tega, da se pobijejo med sabo. Saj nas tako ali tako ne zanima. Razlika med ameriško in finsko grozljivko je v tem, da Američani povejo razlog v enem ali dveh hitrih stavkih, medtem ko se v Sauni poskuša pojasniti “logičen” razlog skozi celoten film.

OCENA: 3

1 komentar:

  1. Kdo pa je tebi dodelil čast, da pišeš recenzije sploh?

    Ocena je videti kot poceni prevod še cenenejšega ameriškega komentarja z imdb..

    Kar je nerazumljivo (in se ti ne ljubi raziskati) še zdajleč ni "brez smisla", ozadje, da je praznoverje praznoverje - opis praznoglavca..

    Interpretacijo nekaterih filmov pusti raje komu, ki premore trohico ustvarjalnosti in želje po znanju!

    OdgovoriIzbriši