torek, 10. marec 2009

Nanjing! Nanjing!

Medtem, ko grozote holokavsta nad judovskim prebivalstvom med drugo svetovno vojno, lahko vedno znova vidimo v najrazličnejših produkcijah iz celega sveta, se je do sedaj v filmih pozabljalo na eno drugo tragedijo, masaker storjen na drugem koncu sveta.
Leta 1937 se je Japonska vojska po okupaciji Pekinga odpravila v mesto Nanking, kjer so na grozoviti način pobili in posiljevali preko 200.000 Kitajskih civilistov.
Danes, ko se Kitajska počasi prebuja iz strogega komunističnega režima in ko se vedno bolj uveljavlja pravica do svobodnega govora, so se tudi kitajski filmski ustvarjalci odločili posneti “svoj” holokavst. Leta 2007 smo že lahko videli zelo dober dokumentarec Nanking (sicer ameriške produkcije), ki se je predvsem dotaknil zahodnih herojev. Med njimi je bil tudi John Rabe, kitajski Schindler, kateri je uspel rešiti življenje 250.000 civilistov. Tudi o njem bo (je že) letošnje leto posneta zgodba.

City of Life and Death je uradni naslov filma (upam, da bo ostalo pri originalnem Nanjing! Nanjing!), od katerega se največ pričakuje. Režiser filma Lu Chuan, je svoje znanje že pokazal z odlično akcijsko avanturo Kekexili, kjer smo spremljali gorsko stražo oz. čuvaje Tibetanskih antilop. Tako kot Spielberg, se je tudi Chuan odločil prikazati trpljenje in tragiko v črno-belih slikah, s katerim bo verjetno le še poudaril avtentičnost in realnost krvave zgodovine, katera ne sme biti nikoli pozabljena.


Ni komentarjev:

Objavite komentar