četrtek, 26. marec 2009

Gardens of the Night


Naslov: Gardens of the Night - Leto: 2008 - Država: ZDA, VB - Žanr: Drama, Krimi - Dolžina: 110 min. - Režija: Damian Harris- Igrajo: Gillian Jacobs, John Malkovich, Ryan Simpkins, Tom Arnold, Kevin Zegers, Harold Perineau, Jeremy Sisto. - imdb
"Pridi, vstopi v avto, tvoj oče je klical naj te poberem do doma”. In že je sedemletna punčka za vedno izginila od svojih staršev, kateri verjetno ne bodo nikoli izvedeli kaj se je zgodilo.
Takšne in podobne tragične zgodbe se dogajajo vsaki dan, vsepovsod po svetu. Gardens of the Night je le ena izmed njih…
Leslie je na poti do doma, ko jo ustavi avto z dvema moškima. Enega že pozna, zato nič hudega sluteč, vstopi v svoje nove življenje.
Pod pretvezo, da jo starša nočeta več videti, se začne za Leslie 8 letno psihično in fizično zlorabljanje. Kar se sprva začne kot le “nedolžno” fotografiranje, se pozneje sprevrže v “najemanje”, kot pravijo temu vpleteni. Zraven Leslie še živi prav tako ugrabljeni (ali kot on misli - prodani od matere) Donnie, kateri postane punčkina edina svetla točka v njenem temnem življenju. Tudi takrat, ko se leta pozneje, kot rabljena roba, znajdeta na cesti, kjer sta prisiljena nadaljevati svoj edini stil življenja kot ga poznata – prostitucija in droge. Vse dokler Leslie ne poišče pomoč…
V vlogi enega izmed igrabiteljev je tudi Tom Arnold. In čeprav igra “prijaznega” strica, s komičnim obrazom, kateri ga bo spremljal do konca njegove kariere, je njegova vloga tako realno srhljiva, da imam na njegov račun samo pohvale.
Tukaj si lahko preberete zanimivo debato na temo “je vloga Tom Arnalda vredna oskarja?” v katero se vključi tudi sam igralec.
Na srečo, so se avtorji odmaknili od nepotrebnih “triler” scen, kot je naprimer – napeti beg pred ugrabitelji, kjer otroka tik pred Happy end-om ugrabitelj vedno najde.
Nekatere bo mogoče motil hiter skok 10 let naprej, ko se pred tem še ne razjasnijo vsa vprašanja. Vendar bila je dobra izbira. Tako smo imeli možnost videti tudi, kakšna je lahko pornografija, ko več ni “otroška”. Kaj se takrat zgodi s punčkami in fantki, ko odrastejo. Bodo iskali svoj pravi dom?
Težka tema, ki nam nazorno pokaže, da še vedno premalo vemo (zakaj otrok ne pobegne, ko ima možnost?) oz. nikoli ne vemo kaj se dogaja znotraj otroka, ko doživi takšno usodo.

OCENA: 4

Ni komentarjev:

Objavite komentar