sreda, 25. marec 2009

Killshot

Kaj se lahko zgodi filmu, ki popuši na predogledu s testnimi gledalci, smo lahko izvedeli že v enem izmed delov serije Simpsons. Takrat je slabo kritiko o Mel Gibsonovem rimejku Mr. Smith Goes to Washington, napisal le Homer, vendar to je bilo dovolj. Začelo se je dodatno snemanje, pa rezanje nepotrebnih in odvečnih scen itd. Prav to se je zadnje dve leti dogajalo filmu Killshot, ki je svojo predpremiero doživel že leta 2006. Verjetno so takrat gledalci pričakovali več od nove ekranizacije Pulp Fiction romanov Elmorja Leonarda. Kako dobri so ti romani, pa smo lahko izvedeli že ob koncu 90-tih, ko se je posnela neuradna Leonard “kdo bo koga nategnil” trilogija s filmi Get Shorty, Jackie Brown in Out of Sight.Tudi tokrat imamo opravka z mafijo, morilci, nemočnimi policaji…
Režiser John Madden (Shakespeare in Love, Proof, Captain Corelli…) je na razpolago dobil dobre igralce, ki so delo opravili rutinsko, vendar brez presežkov. Killshot se ne more meriti s predhodnimi Leonardovimi filmi, pa čeprav je končni produkt na trenutke zabaven in čisto gledljiv, če vas le ne motijo na trenutke nelogični razvoji plota, pretiravane preobrazbe karakterjev in mnogo klišejev.
Tiste glavne bom navedel, vi pa si lahko izberete najboljšega.
- glavni lik, poklicni morilec “Črna ptica” (Mickey Rourke) je zelo hladen, preračunljiv in inteligenten, kot se to pač za izkušenega hit man-a spodobi. Čeprav ima za sabo že veliko opravljenih nalog, je to njegova zadnja. Mogoče zaradi tega postane preveč čustven ter zgreši tam, kjer ne bi smel.
- njegov novi partner je mladi, brbljavi ter vročekrven wannabe gangster (Joseph Gordon-Levitt), ki v filmu le nastopa, da se lahko iz njega smejimo. Zakaj izkušeni profesionalci vedno vzamejo tako butastega partnerja, nam ne bo nikoli jasno.
- novi žrtvi Rourka je poročeni par (Diane Lane & Thomas Jane – oba sta videla morilčev obraz, on pa ne pušča sledi), ampak takšen, ki se nima več rad. Tik pred ločitvijo - logično. Samo zaradi tega, da se proti koncu vedno bolj zbližata nazaj ter ponovno zaljubita – romanca.
- spojler (vendar pričakovani) – morilec že ima naperjeno pištolo naproti premaganem, neoborožene in na tleh ležeče žrtve (pred strelom je vedno nepotrebno brbljanje), ko se iz ozadja morilca sliši klik! … tretja oseba se je zbudila iz nezavesti (obvezen predhodni pogovor) ter pokonča poredneža.

OCENA: +3

Ni komentarjev:

Objavite komentar