nedelja, 1. marec 2009

Mojih Holivudskih 10 iz 2008

Sam spadam v tisto skupino filmskih ljubiteljev, ki ne glede na umetniško kakovost npr. evropskih filmov ali originalnost azijskih filmov, vedno sem in vedno bom zagovarjal slavni, preplačani in lepi Hollywood. Zagotovo se v Ameriki posname ogromno bedastih, nepotrebnih ali precenjenih filmov, vendar je na srečo tu tudi tista druga stran. Tista stran, ki hollywoodu še vedno prinese prvo pozicijo najboljših filmov na svetu.In ker so nam tudi lansko leto podarili kar lepo število dobrih filmov, bom vseeno predstavil mojih najboljših deset, ki jih na lestvici 100 najboljših neodvisnih filmov iz leta 2008, ne bom upošteval.

1.
THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON
David Fincher







2. REVOLUTIONARY ROADSam Mendez







3. DOUBTJohn Patrick Shanley






4. CHANGELINGClint Eastwood







5. FROST/NIXONRon Howard






6. BURN AFTER READING
Ethan Coen Joel Coen







7. NOTHING BUT THE TRUTH

Rod Lurie







8. PRIDE AND GLORY
Gavin O'Connor







9. W.
Oliver Stone






10. SEVEN POUNDSGabriele Muccino







3 komentarji:

  1. Še vedno gojiš do Hollywooda takšen odnos kot si ga tukaj :)? Upam,da in če smem pripomnit tudi jaz,do Hollywooda gojim globoko spoštovanje (ne glede nato kako oportunističen in neumen zna biti včasih) vendar mislim,da se ljubezen do filmov začne ravno pri Hollywoodu,ki se kasneje nato razvija in razvija in preraste do ljubezni do neodvisnih filmov ali Evropskih filmov (pretencioznih in tako dalje). Pa tudi,ko si na začetku mislim,da se tudi od Hollywooda in Oskarjev največ naučiš o filmu,ki ga nato potem še samo nadgrajuješ To so bile seveda moje izkušnje. In še danes ne razumem zakaj smo tako negativno nastrojeni proti njemu, kot primer lahko vzamem Hanekijeve Igre recimo

    OdgovoriIzbriši
  2. seveda ob komercializaciji stvar izgubi na kakovosti in ideja pristaja na Holywoodskih kompromisih, vendar ob isti režiserjevi viziji in večinoma isti kadri ni možno,da gre zai najslabši film tistega leta ali pač,ker ima Hollywoodsko oznako ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Se mi zdi, da sem vedno bolj naklonjen holivudu, kar kažejo tudi moje letne lestvice, kjer prevladujejo predvsem filmi iz Amerike (cca. 75%). Tudi letos (od aprila naprej) je pri trenutnih top 20 rezultat sledeči: 15:5 (Amerika vs. ostali svet). Krivdo vidim predvsem v upadanju kvalitete evropskih filmov (predvsem iz držav Francije, Španije in Italije) in filmski recesiji Južne Koreje. Prav tako so vsi boljši režiserji (npr. iz Južne Amerike + Mehike) prebegli v bogati holivud, domači filmi pa posledično trpijo. Velika krivda pa leži tudi na neverjetnem številu talentiranih mladih ameriških režiserjev (glej Sundance in vse okrog njega), ki jih enostavno ne gre prezreti, pa naj "tuji" film še tako reklamiran in spodbujam.
    O Funny Games pa sem govoril ravno prejšnji mesec (http://odvisni-od-neodvisnih-filmov.blogspot.com/2013/09/avgust-2013_1.html#comment-form ) in potrdil prav vse
    to, kar ti tukaj praviš.

    OdgovoriIzbriši