sreda, 18. marec 2009

Nineteen Seventy-Four


Naslov: Nineteen Seventy-Four - Leto: 2009 - Država: VB - Žanr: Krimi, Misterij - Dolžina: 98 min. - Režija: Julian Jarrold - Igrajo: Andrew Garfield, Sean Bean, Anthony Flanagan, Michelle Dockery, Rebecca Hall - imdb

1974 je prvi del trilogije Red Riding posnet po kultnih romanih David Peacea. Trilogija je posneta za TV hišo Channel 4, vendar se bodo filmi zaradi veliko vloženega denarja, morali dokazati tudi v kinih ter s tem pokriti vložena sredstva. Vsi trije deli so namreč že posneti in so se na malih ekranih že predvajali, zanimivo pa je to, da je režiser vedno drugi. Nineteen Seventy-Four je režiral Julian Jarrold, kateri si je pred tem filmom že ustvaril svoje ime z filmi kot so Becoming Jane ali Kinky Boots. James Marsh (letošnji dobitnik oskarja z Man on Wire) je povzel zgodbo leta Nineteen Eighty, trilogijo pa je dokončal Anand Tucker (And When Did You Last See Your Father?, Shopgirl) z naslovom Nineteen Eighty-Three.
Vsi trije deli so povezani s preiskovanjem tako imenovanega “Yorkshirskega razparača”, brutalnega serijskega morilca, strah in trepet območja Yorkshire v 70tih in 80tih letih prejšnjega stoletja, ki je svoje žrtve našel predvsem v majhnih deklicah. Čeprav knjiga in filmi bazirajo na resničnih dogodkih, so se avtorji raje previdno odzvali z besedami “fikcija iztrgana iz faktov”
V prvem delu spremljamo začetniškega novinarja (odlično ga je uprizoril Andrew Garfield (Boy A) Eddie Dunforda, kateremu želja po dokazovanju in resnici ne da miru. 10-letno deklico najdejo umorjeno, vendar je zakon že našel svojega morilca v podobi lokalnega tepčka. Dunford kaj hitro poveže ta umor z umoroma pred leti, kar ga vodi do samega vrha korupcije in sveta umazanih igric v katere je umešano veliko pomembnežev.
Za začetek bom jaz ostal kar pri prvem delu, saj se je film z začetkom Zodiaca ali Chinatown, pozneje vedno bolj utapljal v klišejih policijske in medijske korupcije, ko se je na koncu že čisto potopil s stilom - eden proti vsem. Nič ni narobe, če kdo začne spremljati trilogijo z drugim delom, saj se prvi del še preveč konča, kar je samemu filmu le škodilo. Pri tem mislim na prizore, ki so spominjali že na Bronsona in njegov Death Wish.
Za TV zelo dobra noir kriminalka, za kakšnega BAFTA zmagovalca pa enostavno premalo.

OCENA: +3

Ni komentarjev:

Objavite komentar