petek, 20. marec 2009

Kisses


Naslov: Kisses- Leto: 2008 - Država: Irska - Žanr: Drama - Dolžina: 72 min. - Režija: Lance Daly - Igrajo: Kelly O'Neill, Shane Curry, Paul Roe, David Bendito -
imdb

Nekje v zabačenem predmestju Dublina se prepirata Dylanova starša. Namesto besed govorijo pesti. Zraven živi Kylie, s svojimi sestrami in mamo - ne preveč prijetnega videza. Tudi tam stanje ni nič boljše, še huje, na obisku je nepriljubljeni stric. Razmere postanejo tako neznosne (in to na predbožične dni), sovraštvo do bližnjih tako veliko, da sta Dylan in Kylie enostavno primorana pobegniti od doma. Odpravita se proti centru mesta Dublin, kjer nameravata najti Dylanovega starejšega brata, kateri je izginil že pred leti. Začne se tavanje po svetlih in temnih prostorih velikega mesta in čeprav se kar nekajkrat najdeta v kočljivem in nevarnem položaju, je tesno prijateljstvo tisto, kar jima pomaga prebroditi vsako težavo.
Čeprav situacija obeh najstnikov ni rožnata, ne dvomimo v pozitivno usodo obeh, še posebej takrat ko sta skupaj. Za to sta verjetno najbolj zaslužna mlada igralca za odlično (s ščepcem otroške naivnosti in dobro mero predrznosti) odigrano vlogo, pa čeprav je Kisses obema prvi film. Za dobro nihanje razpoloženja je originalno poskrbel tudi režiser in scenarist Lance Daly, saj se film začne v črno-beli tehniki, barve pa se počasi dodajo, ko oba začneta pozabljati domače težave ter uživata v svoji svobodi.
In ker se film ne dogaja v sončnem L.A.-ju in ker to ni pravljica Čarovnik iz Oza, je kruta realnost tista, ki začne proti koncu spet brisati barve.
Nekje v sredini filma je moč občutiti tudi lepoto Dublinskih ulic, katero smo lahko videli v čudovitem Once. Še posebej takrat, ko zaslišimo glas modrijana Boba Dylana. Pozor – priporočam obvezen ogled s angleškimi podnapisi, drugače ne boste razumeli niti kaj pomeni beseda Šajt.

OCENA: 4

Ni komentarjev:

Objavite komentar