četrtek, 15. januar 2009

Sundance 2009 - 1. del

Filmski festival Sundance je eden največjih mednarodnih festivalov neodvisnega filma na svetu, hkrati pa tudi prvi večji festival v letu. Festival, ki za “majhne” filme predstavlja veliko odskočno desko za prodor na komercialni trg, je ustanovil sloviti Robert Redford. Lansko leto so bili veliki zmagovalci - Frozen River, za katerega glavna igralka Mellisa Leo še vedno prejema nagrade, švedski Ping-pongkingen in letošnji glavni kandidat za Oskarja v kategoriji dokumentarcev Man on Wire.
Letos je močna konkurenca predvsem v kategoriji “svetovna” drama, medtem ko bomo izven tekmovanja videli kar nekaj zanimivih svetovnih premier.
Med dokumentarci bo seveda celotna Slovenija uprta v Martin Strelov Big River Man ali kako je mali Slovenec premagal veliko amazonsko reko.Med ameriškimi filmi kjer se predstavljajo predvsem neizkušeni režiserji, bi izpostavil naslednje štiri filme:
Arlen Faber – pisatelj (Jeff Daniels) spoznava resnico o njegovi zadnji napisani zgodbi.
Cold SoulsPaul Giamatti v paradni vlogi kot moški v krizi. The Greatest – Po tragični izgubi sina, se še pred Pierce Brosnanom in Susan Sarandon postavi ženska, ki trdi da v sebi nosi otroka.
Taking Chance – Častnik Kevin Bacon se v tej resnični zgodbi javi, da bo odnesel domov truplo umrlega marinca.
In še filmi svet:
Bronson - Transformacija Mickeya Petersona v enega najnevarnejših zapornikov Velike Britanije. Od režiserja kultne danske trilogije Pusher. An Education – film odraščanja postavljen v London v 60ih. Dekle iz predmestja se zaljubi v starejšega moškega. Lone Scherfig je režiserka že uveljavljenih filmov kot so
Italiensk for begyndere in Wilbur Wants to Kill Himself.
Five Minutes of Heaven – osebno pričakujem tega najbolj. Če že ne zaradi Liam Neeson in James Nesbitta, pa sigurno zaradi Oliver Hirschbiegela (Das Experiment, Der Untergang). Kateri filmi se bodo predstavili izven konkurence, bo pa več naslednjič…

Ni komentarjev:

Objavite komentar