nedelja, 4. januar 2009

FILMSKO LETO 2008 - ROMUNIJA

Seveda ni bilo za pričakovati, da bi po štirih biserih (4 luni, 3 saptamâni si 2 zile, Hîrtia va fi albastrã , California Dreamin' (Nesfarsit) in A fost sau n-a fost?) iz leta 2007, Romuni lahko ponovili izredno leto romunskega filma, pa vendar se vsi trije glavni aduti Restul e tacere, Supravietuitorul in Boogie niso niti približali kvaliteti omenjenim štirim filmom.Da bi bilo govora o krizi romunskega filma ni potrebno skrbeti. Restul e tacere (kandidat za oskarja) dobiva odlične kritike, sam se mnenja da visoki proračun (za romunske razmere), kostumi, odprte lokacije ne gredo skupaj z Romunskim filmom kot ga poznamo. Nae Caranfil je avtor tudi zelo uspešnega in popularnega filma Filantropica (2002), kateri me tudi takrat ni navdušil.
Pa vendar je največji in najznamenitejši romunski film prav zgodovinski ep
Mihai Viteazul, delo režiserja Nicolaesca, ki skoraj po 40-tih letih še vedno neumorno snema. Za razliko od Resul e tacere pa kriminalka Supravietuitorul ni navdušila večino kritikov.
Še najbolj me je prepričal Boogie, kjer mora Bogdan, sedaj mož in oče, izbirati med mirnimi družinskimi počitnicami ali dolgimi brezskrbnimi nočmi s starimi prijatelji.Tudi letos so romunski filmi posegli po nagradah na velikih festivalih. Italijansko, Francoska ko-produkcija
Pa-ra-da je v Benetkah dobila nagrado Pasinetti.
Pescuit sportiv na festivalu v Torontu nagrad sicer ni dobil, je pa pokazal talent mladega režiserja Adrian Sitara.
Filma Dupa ea in Elevator še ostajata uganki, medtem ko Nunta muta vedno bolj prihaja na površje kot nova filmska mojstrovina iz Karpatov.

Ni komentarjev:

Objavite komentar