nedelja, 4. januar 2009

FILMSKO LETO 2008 - JAPONSKA

Poleg Woody Allena in Johny To-ja obstaja še en režiser pri katerem smo lahko prepričani, da nam bo letno dal vsaj en film. Kultni Takashi Miike posname letno ponavadi kar dva. Znanstveno fantastični Kamisama no pazuru in zelo obetavni akcijski Kurôzu zero sta dva lanska Miikejeva naslova. Tudi drugi kultni japonski režiser Takeshi »Beat« Kitano je po lanskem razočaranju s Kantoku · Banzai! posnel novi film, ter se s črno komedijo Achilles to kame boril celo za Zlatega leva. Človeku, ki nam je prinesel tisti prvi Krog ne gre več. Tudi L: Change the World, spin-off popularne serije Death Note, mu ne bo pomagal se vrniti na stara pota slave. Po samurajski trilogiji Yoji Yamade, se je režiser tokrat podal v bolj mirne vode in s Kaabee prikazal vlogo matere v družini. Nekakšna žensko akcijsko trilogijo pa bi lahko sestavili filmi Kataude mashin gâru, Boku no kanojo wa saibôgu in Tôkyô zankoku keisatsu. Vsi zelo uspešni, vendar vseeno preveč naivni in bizarni, da bi se lahko vpisali v zgodovino japonske filmske umetnosti.
Osebno najbolj pričakujem film Aruitemo aruitemo, novo delo režiserja, ki je svojo veliko znanje že pokazal s
Dare mo shiranai in Wandâfuru raifu. V Tokyo Sonati nekateri vidijo najboljši lanski japonski film. Drama Korusawe (Cure) govori o družinskemu človeku po izgubi dobre službe.
Po Parizu, New Yorku so uspešni svetovni režiserji zapeli svojo odo tudi glavnemu Japosnkemu mestu - Tokyo! Čeprav so na japonski akademiji za najboljši film leta 2008 izbrali Tôkyô tawâ: Okan to boku to, tokidoki, oton so v boj presenetljivo poslali zgodbo o propadlem glasbeniku, ki se iz Tokija vrne v domači kraj, da bi postal pogrebnik. Okuribito je prepričal že veliko ljudi in je eden izmed širših favoritov za nominiranje. Po odličnem
Always san-chôme no yûhi iz leta 2005 smo še lani lahko videli tudi drugi del.
Linda, Linda, Linda je bil eden najbolj popularnih filmov na Japonskem. Novi film režiserja Yamashita se imenuje Tennen kokekkô.
Seveda pa Japonska filmografija ne bi bila tisto, če ne bi bilo animejev. Tudi lansko leto je bila izbira velika, še največ govora pa je bilo o zlati ribici, ki hoče postati človek -
Gake no ue noPonyo.

1 komentar:

  1. Japonska filmografija ima zmeraj boljše serije, kot pa neke povprečne filme na vsake kvatre.

    OdgovoriIzbriši