sreda, 21. januar 2009

FILMSKO LETO 2008 - AVSTRALIJA

V letu 2007 je bilo v Avstraliji narejenih veliko odličnih “malih” filmov. Od Romulus, My Father, The Jammed, The Home Song Stories, Lucky Miles do skrivnostnega Noise in odličnega mokumentarca Kenny.
Lansko leto so se verjetno vsi ustrašili velike epske ljubezenske vojne drame Australia. Tudi meni eden najljubših avstralskih režiserjev Rolf de Heer (Ten Canoes, The Tracker, Bad Boy Bubby), ki je vedel da se bo v letu 2008 govorilo le o enem filmu, ni hotel posneti “resnega” filma, ampak nam je raje ponudil burlesko Dr. Plonk, posneto v stilu Keatona ali Chaplina. Škoda… Po krvavem prvencu Wolf Creek, sem kot ljubitelj slasherskih grozljivk, kar z nestrpnostjo pričakoval morilskega aligatorja v drugem režijskem delu Grega Mcleana. Rogue ni navdušil, ni pa tudi razočaral. The Black Balloon je v lanskem letu pobral največ avstralskih filmskih nagrad. Zgodba o najstniku, kateremu se pred njegovo simpatijo vedno znova postavi njegov avtistični brat, je po mojem upravičila te nagrade. V kar nekaj kategorijah sta bila nominirana tudi A Men's Group, ki izstopa predvsem z odličnimi igralci ter Unfinished Sky, rimejk Nizozemskega filma a De Poolse bruid. Ovčar najde na svoji posesti ranjeno tujko, ki je pobegnila iz rok svojih zvodnikov. Čeprav govorita različni jezik, se počasi zbližata. Solidne ocene med kritiki so dobivali tudi September, The Square in Bitter & Twisted.
Med tisti filmi z zelo dobrimi ocenami, pa so lansko leto v Avstraliji prevladovali dokumentarci.
Forbidden Lie$ je uspešen roman o prepovedani ljubezni le fikcija ali resničnost, kot je to trdila avtorica
Ganja Queen - pogled na zakulisje sojenja ženski, ki je za tihotapljenje marihuane dobila 20 let zapora
Salute – fotografija ki je obkrožila svet. Olimpijske igre v Mehiki leta 1968. Na stopničkah za zmagovalce z iztegnjeno roko in stisnjeno pest stojita dva temnopolta Američana. Protestirata proti rasni diskriminaciji. Med njima stoji tudi Avstralec Peter Norman…
Not Quite Hollywood – zelo zabaven pogled na zgodovino Avstralskega filma.

Ni komentarjev:

Objavite komentar