torek, 20. januar 2009

FILMSKO LETO 2008 - POLJSKA

Lansko leto je minilo že 100 let od začetka Poljskega filma. Verjetno je tudi zaradi tega akademija nominirala Wajdin Katyn, povojni ruski masaker, katerega je občinstvo na zadnjem Liffu izbralo za najboljši film. Dobro, ne bom še sedaj kritiziral slovenski okus, kajti film tako ali tako spada pod letnico 2007.
V letošnjem letu bo Poljsko v L.A.-ju predstavljala komedija Sztuczki. Odbita, na trenutke že surealna zgodba o fantu Stefeku (išče očeta) in njegovi starejši sestri (išče službo). Zanimivo, vendar za nominacijo premalo.Sztuczki je prejel nagrado za najboljši poljski film že leta 2007. Lansko leto je zlatega leva dobil film Mala Moskwa, kateri pa verjetno ne bo imel čast predstavljati Poljsko na prihodnjih “volitvah” v Hollywoodu.
Mnogi so namreč mišljenja, da si je glavno nagrado prislužil Pora umierac. Zgodba o stari ženski, psu in hiši.Wszystko bedzie dobrze in 33 sceny z zycia sta filma, ki se predstavljata tudi na mednarodnih festivalih. V kvaliteto teh dveh filmov se še nisem uspel prepričati. Najbolj odmeven uspeh na festivalih je dosegel triler Cztery noce z Anna, kateri je dobre kritike prinesel tudi iz Cannesa.Čeprav so dvorane vedno bolj polne, produkcija vedno večja (v letu 2008 posnetih skoraj 60 filmov), najbolj obiskani film v kinodvoranah pa je bil celo domača komedija Lejdis, sem še vedno prepričan – poljski film je v krizi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar