sreda, 28. januar 2009

FILMSKO LETO 2008 - IZRAEL

Po odličnih filmih kot so Beaufort, Bikur Ha-Tizmoret in Noodle iz leta 2007, je malokdo pričakoval podoben uspeh izraelskega filma v naslednjem letu. 2008 je bil še boljši letnik…
Vals Im Bashir - Pri vsakih lanskih oz. letošnjih podeljevanjih za najboljše filme se je omenil tudi ta film. Kot najboljši animirani film ali kot najboljši tujejezični film. Odlična biografija režiserja Ari Folmana, kateri po srečanju s starim znancem začne obujati spomine na prvo libanonsko vojno, v kateri je tudi sam sodeloval. Spomini so zelo mlačni, zato Folman začne brskati po spominu, pri čem mu pomagajo nekdanji tovariši. Vsaka zgodba ima svoje poglede in doživljanja na vojno. Shiva - Ronit Elkabetz je ženska, ki je leta 2007 tako prijazno pogostila egiptovski pihalni orkester v zelo uspešnem Bikur Ha-Tizmoret. Tokrat se je Ronit preizkusila tudi kot režiserka. Shiva je židovska tradicija, kjer se po smrti člana družine zbere vsa družina in skupaj žaluje sedem dni.
Etz Limon – resnična zgodba o Salmi, palestinski vdovi, ki se postavi po robu novemu sosedu izraelskemu obrambnemu ministru. Pred hišo ministra je namreč posajen nasad limon. Odlično skrivališče za potencialne atentatorje, kot to ugotovijo specialne enote, ki skrbijo za varnost ministra. Salma mora posekati drevesa, ki so v lasti njene družine že mnogo let. Lost Islands – drama o družini, ki začne razpadati ko se brata dvojčka zaljubita v isto punco. Film je lansko leto prejel kar 14 nominacij izraelske filmske akademije.
Disengagement - Amos Gitai je režiser, ki si po filmih kot so Kippur ali Kadosh lahko privošči tudi mednarodno filmsko ime. Po Natalie Portman (Free Zone) se mu je tokrat pridružila Juliette Binoche. Zgodba se vrti okoli politične krize v Gazi.
Meduzot – Film sem pogledal komaj pred nekaj meseci, zato bi bilo prav če ga tudi omenim v 2008 temi. Film je dobil tudi zlato kamero v Cannesu in mnogo domačih nagrad. Tri različne zgodbe povezane med sabo, prikažejo moderno žensko živečo v Tel Avivu. Sodot, Ha- in Strangers sta drami, ki sta nastali v francoski koprodukciji, zato sta že oba našla tudi distributerja v ZDA, kjer se bosta filma predvajala v rednem sporedu.
Hofshat Kaits – ultra ortodoksni rabin, poročen z mlado Esther s katero imata tudi sina, nima časa za svojo družino. Vera je pomembnejša. Vse do dne, ko se odločijo oditi na letovanje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar