sobota, 24. januar 2009

FILMSKO LETO 2008 - JUŽNA KOREJA

Tudi v letu 2008 se je v J. Koreji posnelo ogromno filmov. Nič čudnega, če so pa najbolj gledani filmi v Koreji prav domače izdelave. Tako so na prvih treh mestih največje gledanosti (in zaslužka) lanskega leta bili korejski filmi, pred Iron Manom, Mamma Mia ipd. svetovnimi hiti.
Ker bi bilo enostavno preveč izbire, bi opozoril le na tiste filme, katere sem tudi pogledal.
Uri saengae choego-ui sungan – bazirano na resnični zgodbi ženske rokometne reprezentance, ki se je potegovala za zlato na olimpijskih igrah v Atenah leta 2004. Kdo mara rokomet…
Chugyeogja – bivši policist, sedaj zvodnik začne sumiti da mu nekdo “krade” dekleta. Prične s preiskovanjem na lastno pest ter kmalu ugotovi, da dekleta izginjajo vedno pri isti stranki. Začne se lov na serijskega morilca, konča se pa kot eden najboljših filmov zadnjega leta. Bam-gwa nat – Poročeni slikar pred aretacijo zaradi marihuane pobegne v Pariz, kjer spozna dva mlada Korejska študenta umetnosti.
Bi-mong – zadnji izdelek Ki-duk Kima, ki zadnje časa nekako ne najde stare forme.
Joheunnom nabbeunnom isanghannom – dobri, slabi in čuden. Naslov nas takoj spomni na večno klasiko Leona. Tudi zgodba je podobna, le da tu trije odpadniki ne iščejo zlata ampak karto. Obvezen ogled za vse privržence tipičnega korejskega sadizma, humorja, nasilja in dobre akcije.Nim-eun-meon-go-sae – od režiserja filma Kralj in klovn smo tokrat lahko videli visokoproračunsko dramo o nesojeni pevki, ki odpotuje v Vietnam(iskat svojega moža),kjer med vojno zabava korejske vojake.
Truck – triler o prevozniku kamiona, ki se zaradi dolgov spusti v neznano vožnjo s trupli na prikolici. Da bi lahko plačal obvezno operacijo svoji hčerki, je pripravljen storiti marsikaj. A kaj, ko ni računal na serijskega morilca, katerega vzame k sebi na vožnjo… Filmov Keurosing (korejski predstavnik za oskarja), akcijski Yeong-hwa-neun yeong-hwa-da in drugi najbolj uspešen film Scandal Makers še na žalost nisem uspel pogledati, mogoče letos... v letu Thirst

Ni komentarjev:

Objavite komentar