torek, 6. januar 2009

FILMSKO LETO 2008 - ŠVEDSKA

Čeprav so Švedi lansko leto posneli bore malo filmov, se leto 2008 šteje kot zelo uspešno. Že v začetku leta je odbita dramedija Ping-pongkingen dobila veliko nagrado “svetovnega” filma na vedno bolj odmevnem Sundance festivalu.Vendar je uspeh Ping-pongkingen hitro šel v pozabo, saj se je iz Skandinavije čakalo na drugi film, baje najboljši vampirski film vseh časov. In tako je tudi bilo. Låt den rätte komma in Tomas Alfredsona (Fyra nyanser av brunt ) je požel same dobre kritike in pristal celo na imdb-jevi lestvici 250 najboljših filmov vseh časov.
Finančno zelo uspešen je bilo tudi nadaljevanje zgodovinskega epa o bojevniku Arnu, posneto po knjigi Jan Guilloua. Arn - Riket vid vägens slut je naslov drugega dela, pričakuje pa se še tudi tretji.
Himlens hjärta in predvsem Varg (zgodba o tradiciji proti modernizaciji) sta filma, ki mogoče nista dobila toliko občudovanja kot je bilo za pričakovati, zato pa je ob koncu leta švedski film doživel še en uspeh. Mogoče ni niti tako veliko presenečenje, da si je Maria Larssons eviga ögonblick (emancipacija ženske v začetku 20. Stoletja) prislužila nominacijo za Zlati globus, saj je Jan Troel že stari znanec Hollywoodskih rdečih preprog. Leta 1973 je njegov film Utvandrarna bil nominirani za Oskarja celo v kraljevi kategoriji najboljšega filma leta. De Ofrivilliga je še zadnji film katerega bi še rad omenil in imam občutek da ga letos ne bom zadnjič.

Ni komentarjev:

Objavite komentar