sobota, 17. januar 2009

FILMSKO LETO 2008 - MEHIKA

Na lanskem Liffu smo si lahko ogledali čudovito fotografirani Stellet licht, Carlos Reygadasa. Film je prejel tudi Ariel nagrado (najprestižnejša Mehiška nagrada) za najboljši film leta 2007. To je bil tretji film Carlosa Reygadasa, enfant terribla mehiške kinematografije in hkrati tudi njegov najboljši.
Največji kandidat za Ariel nagrado, ki jih bodo podeljevali nekje marca letos, je sigurno najdražji mehiški film vseh časov Arráncame la vida, ki je že prišel v ožji izbor nominacij za tujejezičnega oskarja. Film o lojalni ženski ob boku premožnega in uspešnega moškega je posnet po knjižni uspešnici Ángeles Mastrette. Zloraba, varanje, obsedena mater in velika motnja pri prehranjevanju so vsakodnevni problemi družine v režijsko zelo uspešnem prvencu Simona Brossa - Malos Habitos.
La Zona je film, kateri se je lansko leto predstavljal na največ festivalih. Triler se dogaja v “zoni”, kjer stanuje bogati predel Mexico Cityja. Ker tam veljajo drugačni zakoni, so prebivalci zone tisti, ki rešujejo in sodijo umor storjen pred njihovimi hišami. Po napisanih scenarijih za Amores Perros, 21 Grams ali The Three Burials of Melquiades Estrada, se je od nove zgodbe Guillermo Arriage pričakovalo veliko. Najet je celo eden največjih Mehiških igralskih zvezdnikov Diego Luna, vendar to ni bilo dovolj za Búfalo de la noche, El. Končni rezultat je eden najslabših filmov zadnjega leta…
Fernando Eimbcke je leta 2004 navdušil kritike po svetu s svojo minimalno črno-belo komedijo Temporada de patos. Tudi v Lake Tahoe so glavni akterji najstniki. Sultanes del Sur - po ropu banke, se skupina kriminalcev odpravi v Argentino, kjer bi oprali denar. A plan se ne izide po načrtih… Tako nekako se dogaja zgodba v novem filmu Alejandro Lozana (Matando Cabos).
Upam, da bom imel kdaj možnost videti tudi filme kot so najstniška drama Partes usadas, Bajo la sal (serijski morilec proti 14 letnemu fantu) in Cosas insignificantes. Vsi trije filmi so namreč bili v Mehiki zelo dobro sprejeti.
Sem pa pogledal solidni Quemar las naves. Sin, hčerka in umirajoča mati ujeti v kruti svet želja, smrti in dilem.
V Párpados azules zadane Marina sanjsko potovanje za dva. Njen sopotnik bo neznanec Victor in že je romanca na vidiku…
Veliki hit je že in še bo postal Rudo y Cursi. Carlos Cuaron (brat Alfonsa) se trenutno prestavlja tudi na Sundance festivalu. Po Y tu mamá también sta zopet združena tudi Diego Luna in Gael García Bernal.Eden boljših Mehiških filmov lanskega leta je La Misma luna. Čeprav nekoliko klišejski, je drama o ponovnem združenju matere in sina še vedno dovolj resnična in ganljiva.

Ni komentarjev:

Objavite komentar