petek, 23. januar 2009

20 dokumentarnih filmov iz leta 2008

1. American Teen – Življenje petih najstnikov v državi Indiana, se je v režiji Nanette Bursteina (The Kid Stays in the Picture) prvič predstavilo na Sundance festivalu v začetku prejšnjega leta. Zgodba se fokusira na pet zelo različnih najstnikov, razdeljene na tipične stereotipe, ki jih poznamo iz ameriških srednjih šol. Tako spremljajo vsakodnevne težave “upornika”, “športnika”, “lepotno kraljico”, “čudaškega piflara” in “ljubljenca”, katerega spremljamo najmanj časa. Čeprav zelo uspešen dokumentarec z zelo zanimivim plakatom (parodija na The Brekfast Club), sem se po ogledu vseeno počutil opeharjenega. Prizori so namreč izgledali prekleto skriptirano.
2. Anvil! The Story of Anvil – najboljši rock n' roll film po This is Spinal Tap… Kanadska Heavy Metal skupina Anvil deluje že tam od leta 1978, ko so se še imenovali Lips. Šele po izdaji njihovega prvega albuma Hard 'N' Heavy se je skupina preimenovala v sedanjo ime. Njihov dolgoletni prijatelj, režiser S. Gervasi je povzel to zgodbo o legendi in nam dal še en dokaz – enkrat metalec, vedno metalec.
3. Bigger, Stronger, Faster* - sam spadam v tisto generacijo, ko so bili Bodybuilding, Wrestling in mišični akcijski junaki na vrhuncu. Režiser C. Bell nam v tem odličnem, zabavnem dokumentarcu razbije mit o junakih, v katere smo nekdaj tako slepo verjeli. Vsega so krivi steroidi... 4. Dear Zachary: A Letter to a Son About His Father – škandalozni in tragični primer Zachary Andrew Turnerja. Zachary je živel le 13 mesecev preden je bil utopljen od svoje matere. Mati Zacharyja je kmalu potem, ko je ugotovila da je noseča, ustrelila očeta tega otroka in pobegnila v Kanado. Po dveh letih sojenj je bila še vedno na prostosti. Ko so starši umorjenega očeta končno uspeli pripeljati mati pred ameriško sodišče, je le ta umorila Zacharyja in storila samomor.
5. Encounters at the End of the World – Zadnja leta nas Werner Herzog vedno znova navduši tudi s kakšnim dokumentarcem. Tokrat se je odpravil na Antarktiko, da bi bolje spoznal in dojel ljudi, ki so se na konec sveta odpravili živet novo življenje.Dokumentarec, ki je povzel vso lepoto pokrajine, ni le še en film o pingvinih, kot nas je na to opozoril že sam Herzog v uvodu filma. 6. Football Under Cover - dokumentarec je nastal v iransko – nemški koprodukciji. Berlinsko žensko nogometno moštvo se odpravi na dolgo potovanje, da bi igralo prvo mednarodno nogometno tekmo žensk v Iranu.
7. Global Metal - kvazi nadaljevanje odličnega dokumentarca o kulturi Heavy Metala - Metal: A Headbanger's Journey. Tokrat se Sam Dunn odpravi na tri različne kontinente, kjer se lahko prepriča da Metal živi po celem svetu.
8. Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson – še en od mnogih, ki so sodelovali na Sundance festivali. Zgodbe za zgodbami ter pogled v življenje legendarnega novinarja Dr. Hunter S. Thompsona. V vlogi naratorja lahko slišimo Johnny Deppa.
9. I.O.U.S.A. – dokumentarec razkrije ameriško trenutno finančno stanje in njene velike dolgove ter pokaže poti, kako se rešiti od preteče ekonomske katastrofe. Kot sedaj že vemo, malce prepozno...
10. Man on Wire – francoskemu vrvohodcu je leta 1974 uspel drzen podvig. Med obema Twin Towersoma se je meglenega jutra sprehodil po vrvi. Seveda to ne bil trenutni glavni kandidat za oskarja , če to početje ne bi bilo nezakonito. Priča smo napetemu pripravljanju, tihotapljenju, skrivanju, da bi končni cilj le uspel. 11. Nerakhoon (The Betrayal) – Dokumentarec je nastajal kar 23 let. Spremljamo družino, ki je morala zapustiti Laos in začela novo življenje v New Yorku. Film je nominiran za oskarja.
12. Religulous – naslov je sestavljen iz besed “religion” in “ridiculous”, zato lahko približno že vemo temo tega uspešnega dokumentarca. Larry Charles (režiser Borata) in priljubljeni komik Bill Maher se odpravita “romat” na različna verska središča, kot so Vatikan, Jeruzalem in Salt Lake City, kjer opravita pogovore z različnimi verskimi pripadniki.
13. Roman Polanski: Wanted and Desired – Je Polanski kriv? V tem dokumentarcu režiserka Marina Zenovich noče tega niti odgovoriti. Če še kdo ne ve, zakaj Polanski ni osebno dvignil oskarja za Pianista... Po tragediji in umoru njegove noseče žene, si Polanski končno opomore. Vse do dne, ko je obtožen zlorabe mladoletne osebe. Še pred izvršitvijo sodbe, pobegne iz ZDA v katero se nikoli več ne vrne. 14. Shine a Light – dve veliki imeni šovbiznisa se združita. Martin Scorsese dokumentira koncert legendarnih The Rolling Stonesov. Koncertu prisostvujejo tudi posebni gosti kot so Jack White ali
Christina Aguilera. Film je odprl 58. Berlinski filmski festival. 15. The Soviet Story – Latvijski dokumentarec nam pokaže vso resnico o vojnih zločinih, iztrebljanju in pobijanju v komunistični Rusiji.
16. Standard Operating Procedure – verjetno največje ime dokumentarnih filmov Errol Morris preuči dogodke, mučenje zapornikov in zlorabljanja in, ki so se dogajala in šokirala svet v zaporu Abu Ghraib , kamor je Ameriška vojska pospravila potencialne teroriste. Se še spomnite fotografij, ko marinka na vrvici “sprehaja” nagega Iračana?
17. Trouble the Water – V času poplave in naravne katastrofe v New Orleansu, spremljamo par, ki v preživetju vidita priložnost za novi začetek. Film je prejel glavno nagrado na Sundance festivalu in je nominirani tudi za oskarja. 18. Where in the World is Osama Bin Laden? –Naslov in plakat obljubljata iskanje najbolj iskanega moža na svetu. Na žalost, smo v novem dokumentarcu Morgana Spurlocka (Super Size Me), dobili le resno politično razpravljanje o dobrem in zlu.
19. White Light/Black Rain: The Destruction of Hiroshima and Nagasaki – Dokumentarec posnet za HBO, vsebuje intervjuje z 14imi preživelimi Japonci in štirimi Američani, ki so sodelovali pri atomskem napadu na Hiroshimo in Nagasaki.
20. Zeitgeist: Addendum – vse se je začelo z internetno stranjo, kjer je bil zastonj na razpolago film o največjih lažeh in konspiracij ter širil besedo, katero so ljudje želeli slišati (seveda brez vsake podlage). Od religije do 11.09.2001. Stran se je hitrostno razširila po celem svetu in kmalu je na vsakem trdem disku stal Zeitgeist. Lansko leto smo že bili priča nadaljevanju - Zeitgeist: Addendum. No, ker sem pri prvem filmu zdržal le okrog 20 minut, si drugega ne bom niti ogledal.

Ni komentarjev:

Objavite komentar