ponedeljek, 26. januar 2009

FILMSKO LETO 2008 - ISLANDIJA

Heima še je pred kratkim bil kotiran kot najboljši dokumentarec vseh časov, po mnenju obiskovalcev največje spletne strani imdb.com. Največji islandski glasbeni export po pevki Björg je skupina Sigur Rós, ki se je za dokumentarec vrnila domov, ter zaigrala nekaj koncertov zraven čudovito samotne dežele Islandije. Eno največjih imen med režiserji, pa je sigurno Baltasar Kormákur (101 Reykjavík), ki nas je predlani že navdušil s hladnim trilerjem Myrin. Tudi tokrat je Kormakur predstavljal Islandijo pri oskarjih, tokrat z malo bolj veselo Brúðguminn, kjer se vse vrti okoli poroke. Veðramót nam prikaže kako so živeli islandski hipiji v zlatih časih flower power generacije.
V Islandiji se najboljšim filmom leta podeljuje Edda nagrade. Po predlanskem Foreldrar je tokrat za najboljši film bila izbrana komedija Sveitabrúðkaup v režijskem prvencu Valdís Óskarsdóttira. Tudi v tem filmu je glavna tema poroka. Par se odloči da se bo raje kot v mestu poročil v vaški cerkvi. Do tja je le eno uro vožnje, vendar vse se ne izide po načrtih…
Kar je v letu 2007 bil Myrin, je lansko leto bil Reykjavik-Rotterdam. Bivši tihotapec ostane brez denarja, zato še enkrat naveže stare stike. Pot ga bo nanesla do Rotterdama.

Ni komentarjev:

Objavite komentar