nedelja, 18. januar 2009

Sundance 2009 - 2. del

O Sundance festivalu, ki se je že začel in bo trajal tja do 25. Januarja je že bilo nekaj govora tukaj. Medtem, ko se v tekmovalnem delu predstavlja veliko še neuveljavljenih imen, si bodo gledalci v krajih Park Cityja lahko ogledali težko pričakovane premiere, na katere bi rad opozoril tukaj.
O filmu Manure sem že nekaj pisal, prav tako o nogometnem Rudo y Cursi v temi – filmsko leto 2008 – Mehika.
Tokrat bi začel z Gregom Mottolo, katerega je filmski svet spoznal komaj po super hitu Superbad. Seveda smo bili vsi, kateri smo že poznali njegov prvenec The Daytrippers iz leta 1996 močno razočarani. Superbad je proti Daytrippersih izgledal enostavno preveč umeten. In če samo pogledam glavnega junaka Adventureland-a Jesse Eisenberga (Roger Dodger, The Hunting Party), vem, da bomo na žalost tudi tokrat gledali tipičnega zgubljenega kodrastega žida, v stilu Apatowih filmov. Če hočeš pogledati dobri neodvisni film, poglej tistega v katerem igra Joseph Gordon-Levitt (tisti mali iz Tretji kamen od sonca). Vsaj tako je veljalo do danes, ko se še je Jospeh pojavljal v izjemnih, mnogokrat spregledanih filmih. (Manic, Latter Days, Mysterious Skin, Brick in nazadnje The Lookout). Fant je potreboval kar pet odličnih filmov, da je lansko leto lahko snemal visokoproračunske filme z režiserji kot so John Madden, Kimberly Pierce in Spike Lee-jem. Z letošnjim 500 Days of Summer upam, da ne bo zašel že v vode romantičnih komedij. Nekaj podobnega doživlja tudi Rory Culkin (brat Kevina). Pri 20-tih ima za sabo že celo vrsto dobrih filmov. Po You Can Count On Me je pristal poleg M. Gibsona v Signs, ter me na koncu prepričal v Mean Creek in The Chumscrubberju. V Lymelife je poleg njega zaigral tudi tretji znani Culkin, Kieran (Igby Goes Down), kateri tudi v filmu igra njegovega brata. In če očeta v razpadajoči družini, kjer so Star Wars edini izhod iz krute realnosti, igra še Alec Baldwin, potem ne moremo zgrešiti. Pri Brooklyn’s Finest verjetno ne bomo mogli uporabiti besede “neodvisen”. Gre namreč za pravi Hollywoodski akcijski Blockbuster. Richard Gere, Ethan Hawke, Don Cheadle Ellen Barkin in Wesley Snipes bodo glavni akterji v Crash podobnem multikarakternem policijskem krimiju. In če nam Antoine Fuqua
prinese še en podoben film kot je Training Day, potem že komaj čakam.
Kar je bil Tom Hanks v Cast Away, bo to Sam Rockwell v Moon. Ampak ne na kakšnem osamljenem peščenem otoku, kot je to bil FedEXov fant. Sam Rockwell je zaposlen pri Lunar in ti pošiljajo svoje zaposlene na luno in to za tri leta. Tik pred odhodom nazaj na zemljo, pa se začnejo dogajati čudne stvari… Uf, poglejte samo to oceno na imdb-ju. Je The Informers že prvi kandidat za oskarja naslednje leto? Verjetno ne, pa čeprav je na režijskem stolčku Avstralec Gregor Jordan, kateremu do sedaj še ni uspel veliki met, vendar še Jordan po treh filmih nikoli ni tudi zgrešil. Pa čeprav je film posnet po noveli kultnega pisatelja Bret Easton Ellis (American Psycho). Pa čeprav v glavnih vlogah igrajo že odpisani a še vedno odlični igralci Thornton, Rourke, Basinger in Ryderova. Hmm, mogoče pa… Pete Travis se je dal “podkupiti” in s solidnim Vantage Point zajadral v Hollywoodski svet pretiravanj in srečnih koncev. Tokrat se z Endgame zopet vrne domov v Britanijo, točneje v Južno Afriko. Tako kot v njegovem odličnem prvencu Omagh, bo tudi tokrat glavna tema politika, teroristični napadi ter rasni nemiri.Oren Moverman je napisal scenarije za filme kot so Jesus' Son, I'm Not There in Married Life. Tokrat se bo v The Messenger prvič preizkusil kot režiser.
Odgovor Pixarju in Disneyu bodo Avstralci dali z Mary and Max, narejeno od kreatorjev z oskarjem nagrajene kratke risanke Harvie Krumpet. Pričakovan veliki svetovni uspeh. Shrink (Kevin Spaceyom), Motherhood (Umo Thurman) in I Love You Philip Morris (Jim Carey) bom omenil le hitro, medtem ko opažam da je tudi David Mackenzie (Young Adam, Hallam Foe) eden od tistih britancev, ki jih je omamil dolar. Po karakternih in mračnih zgodbah je tokrat posnel sex komedijo s Ashton Kutcherjem.
Død snø (mrtev sneg), Norveška zombi grozljivka, me je prepričala že s samo sliko tu spodaj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar