sreda, 7. januar 2009

FILMSKO LETO 2008 - ITALIJA

Gomorra je mozaik različnih zgodb, katerim je vsem skupna ena točka - sodobna italijanska mafija. Film je dobil že mnoga priznanja (na največja Italijani še čakajo) med drugimi je bil izbran za najboljši evropski film leta 2008. Že po prvih sekundah gledanja je moč opaziti unikatnost in delo zelo talentiranega filmskega obrtnika, vendar se nekako ne morem znebiti mišljenja, da je režiser le hotel nekoliko preveč. Čeprav niso realni pokazatelj kvalitete, je ocena na imdb-ju le samo 7,2, kar je nekoliko negativno presenečenje.
Če sem še pri Gomorri nekoliko v dvomih, sem pri drugi lanski Italijanski hvalospevnici siguren. Il Divo, biografija italijanskega politika Giulio Andreottia, je razen nekaj dobrih kadrov in solidne igre enostavno preveč razmetan in za navadnega smrtnika, kateri mogoče ni do potankosti seznanjen z zgodovino italijanske politike zadnjih 50 let skoraj nemogoč za spremljati. Dobitnik italijanskega Oskarja 2008 (David di Donatello nagrade) za najboljši film je bil triler La Ragazza del lago, ki pa po kvaliteti spominja na TV kriminalke z ostarelim inšpektorjem v glavni vlogi.
Nanni Moretti lansko leto ni režiral filma, se pa je zato na Berlinskem festivalu predstavil v glavni vlogi romantične drame Caos Calmo.
Zelo mi je bil všeč film Pane e tulipani iz leta 2000, zato sem se novega filma Silvio Soldinija še toliko bolj veselil. Giorni e nuvole, zgodba o dobro situiranem paru, ki po moževi izgubi službe zaide v finančno in osebno krizo se ni uspel približati lahkotnosti Kruha in tulipanov.
Še bolj pa pričakujem novi film režiserja M. T. Giordana (Meglio gioventù, La, I Cento passi). Drama Sanguepazzo z Monica Bellucci v glavni vlogi obeta veliko. Za najboljši italijanski film je bila nominirana tudi kriminalna drama La Giusta distanza, multikarakterna zgodba postavljena v malo mestece.Veliko novih filmov se je prvič predstavilo na filmskem festivalu v Benetkah, med njimi tudi BirdWatchers - La terra degli uomini rossi, Il Papà di Giovanna v režiji starega mačka Pupi Avatija in pa Un Giorno perfetto priznanega Turško italijanskega režiserja Ferzan Ozpeteka.
Medtem ko bosta filma Pranzo di ferragosto in Tutta la vita davanti verjetno »ostala« znotraj Italije, se še spomnimo Dario Argenta, enega največjih italijanskih eksportov in njegov nov horor izdelek La Terza madre.

Ni komentarjev:

Objavite komentar