torek, 13. januar 2009

FILMSKO LETO 2008 - FINSKA

Pa začnem kar pri najboljšem... Tummien perhosten koti, baziran na romanu Leene Lander, je zgodba o fantu poslanem v vzgojni zavod. Bo ob pomoči prijateljev in vztrajnih vzgojiteljev imel boljšo prihodnost? Film Dome Karukoskija si obeta tudi nominacijo za oskarja.Aku Louhimies (Paha maa, Valkoinen kaupunki) bo moral po zelo slabem Riisuttu mies s Käsky zopet dokazati svoj velik talent, ki ga ta veliki up Finske režije sigurno ima.
Med velika imena spada po filmu Äideistä parhain tudi Klaus Härö, kateri v novem filmu Den Nya människan napada švedski šolski sistem.
Raja 1918 nam prikaže povojne grozote leta 1918 med "belimi" in "rdečimi" na meji med svobodno Finsko in Rusijo.
Če me je Raja 1918 pustil hladnega, pa me to sigurno ne bo horor film Sauna. Za skupino vojakov, ki se znajde v mali, od boga pozabljeni vasici, se verjetno ne bo dobro končalo. Čeprav so kritike slabe, bomo zaradi prejšnjih filmov režiserjev vseeno dali možnost tudi filmom kot so Suden vuosi, 8 päivää ensi-iltaan in pa nadeljevanju zelo uspešni akciji Vares.
Astrópía je fantazijski film, ki je lansko leto zaslužil največ. Film je daleč od viška umetnosti, ampak nekaj dialogov je kar zabavnih. Kot npr. ta
http://www.topp5.is/?sida=biobrot&id=471.
Že v začetku lanskega leta sem si ogledal tudi dva filma, katera sta nekako največ obetala in se predstavljala na mednarodnih festivalih. Med napetim ljubezenskim trikotnikom Musta jää in prodajanjem moškega telesa - Miehen työ, bi nekako dal prednost Črnemu ledu, kot je slovenski prevod za Musta jää.

Ni komentarjev:

Objavite komentar