četrtek, 8. januar 2009

FILMSKO LETO 2008 - IRAN

Tik ob bok Abbas Kiarostamiju, se za najboljšega trenutnega Iranskega režiserja postavlja Majid Majidi (Bacheha-Ye aseman, Rang-e khoda, Baran ).Avaze gonjeshk-ha, zopet tipični Majidijev prikaz nemoči malega človeka (iranski neo-realizem?), je letos predstavnik Irana ( in verjetno tudi brez možnosti nominacije) za zlati kipec tam v Hollywoodu. Poleg Majidija je lansko leto v Berlinu tekmoval še en iranski film in sicer Buda as sharm foru rikht o katerem so se iz Nemčije pisale le dobre besede. Film se je predstavil tudi v Torontu.
Neopažen ni ostal tudi film Be hamin sadegi. Glavna nagrada na prestižnem filmskem festivalu v Moskvi, je kar lep dosežek.
Za najboljši iranski film vseh časov velja Gaav (krava) iz leta 1969. Režiser
Dariush Mehrjui še je vedno aktiven, zato si nisem mogel pomagati in preveriti njegov zadnji film Santoori. Po 30 minutah stokanja v plesanja v stilu najbolj tradicionalnih Bollywood filmov je bilo dovolj…
Zelo zanimivo še bo pogledati dokumentarec Football Under Cover v nemški koprodukciji. Berlinsko žensko nogometno moštvo se odpravi na dolgo potovanje, da bi igralo prvo mednarodno nogometno tekmo žensk v Iranu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar