petek, 30. januar 2009

FILMSKO LETO 2008 - BRAZILIJA

A Casa de Alice – Alice je poročena že 20 let z voznikom taksija. Imata tri otroke, z njimi skupaj pa še v hiši živi njena mama. Nezvest mož, problematični otroki v fazi odraščanja in nezadovoljstvo s samim življenjem, pripeljejo Alice to tega da začne afero z drugim moškim.
Estômago – Prišlek iz province čisto slučajno spozna, da ima v sebi velik talent za pripravo hrane. Njegovo znanje do kuhanja mu priskrbi boljšo službo in naklonjenost lokalne prostitutke. Zgodba nas vedno znova postavi v bližnjo prihodnost, ko se naš junak znajde v zaporu. Encarnação do Demônio - Brazilci se res ne morejo hvaliti z dobrimi horor filmi. Pravzaprav jih sploh ne snemajo. No, Reinkarnacija hudiča to je in to precej krvav in nasilen. Kopalca grobov izpustijo po 40tih letih iz zapora. Mučenja in iznakažanja se nadaljujejo…
Linha de Passe – Film posnet v režijskem duetu Walter Sallesa in Daniele Thomas, katera je napisala tudi scenarij, se je potegoval tudi za zlato palmo na lanskem festivalu v Cannesu. Štirje bratje, ki prihajajo iz ekstremno revne družine, se borijo za tisto kar bi že vedno radi postali. Uspešni nogometaši. Meu Nome Não É Johnny - resnična zgodba o norem Johnnyu, ki se iz navadnega in nepomembnega konzumenta lahkih drog povzpne vse do vrha preprodajalske mreže s kokainom. Dokaj uspešen film v Braziliji pri meni ni izpolnil pričakovanj.
Mutum - coming of age zgodba gledana skozi oči 10 letnega fanta, se je predvajala na mnogih mednarodnih festivalih in prejela veliko nagrad. Verjetno najboljši brazilski film v letu 2008. Não Por Acaso - življenje dveh moških se drastično spremeni po tragični nesreči v kateri obema umreta ženi.
Romance – režiser Guel Arraes, ki je v Braziliji postal kulten s komedijo O Auto da Compadecida, se vrača po petih letih odsotnosti. Kot nam pove že sam naslov, je tokrat v ospredju ljubezen.
Última Parada 174 – leta 1998 je Brazilija s političnim trilerjem O Que É Isso, Companheiro? bila nominirana za oskarja. Letos Bruno Barreto ni imel te sreče oz. kakovosti. Última Parada 174 zopet pogleda na dogodke ugrabitve avtobusa iz leta 2000, katere smo lahko že videli v odličnem dokumentarcu Ônibus 174.

Ni komentarjev:

Objavite komentar