petek, 9. januar 2009

FILMSKO LETO 2008 - BELGIJA

Ben X – film se je predstavil na mnogih festivalih že leta 2007, vendar še vedno dovolj svež, da ga omenim tudi tukaj. Tragična zgodba odpadnika, ki se zaradi neznosne realnosti raje odvleče v virtualni svet online iger. Priporočam tudi tistim, ki niso odvisni od WOW.
Ex Drummer – Meni eden najljubših lanskih filmov. Tri hendikenpirane zgube iščejo novega bobnarja za svojo skupino The Feminists. Pridruži se jim priznani pisatelj, kateri pa začne igrati svojo igro. Odlični karakterji, odbiti na trenutke že tudi nagnusni prizori, glasba in krvavi konec bodo/so filmu prinesli kultni status.Aanrijding in Moscou – Romantična komedija je postala veliki hit tudi izven Belgije. Matty, 41 letna mati treh otrok se znajde med svojim »pobegnil z mlajšo« možem in veliko mlajšim brezskrbnim šoferjem tovornjaka.
JCVD – Prvi film velikega zvezdnika Van Dammeja v njegovi rodni Belgiji in hkrati tudi najboljši v njegovi dolgoletni karieri. In ker je JCVD tako znani igra v filmu kar samega sebe. Z borbo nad skrbništvom svoje hčerke v ZDA se Van Dammove težave začnejo šele po pristanku v Belgiji, ko se nehote znajde sredi ropa banke. Satirični ton režiserja ugotovimo že na začetku, ko spremljamo začetni akcijski prizor posnet v trenutno zelo popularnem enem kadru. Vinyan – kar je lansko leto bil Ex Drummer, je pred leti bil »kmečki« horor Carvaile. Tudi novi film Fabrice du Welza ima svoje trenutke groze. Par išče svojega sina, ki je izginil med cunamijem.
Eldorado – na videz zelo različna prijatelja se odpravita na pot po Belgiji, kjer v stilu klasičnih road filmov srečata zanimive ljudi. Film je belgijski predlog za Oskarja.
Loft – Po de Zaak Alzheimer smo končno dočakali nov film E. Van Looya. Tudi tokrat bo v ospredju filma umor. Po odkritju ženskega trupla, je morilec lahko le eden izmed petih prijateljev.
Silence de Lorna, Le – Prikazan na mnogih mednarodnih festivalih v režiji Jean-Pierrea in Luca Dardenna (l' Enfant, Le Fils..)pripoveduje o mladi Albanki, ki živi v Belgiji in se zaplete v grozljiv načrt gangsterja Fabia, da bi lahko skupaj s svojim fantom odprla okrepčevalnico.

Ni komentarjev:

Objavite komentar