četrtek, 8. januar 2009

FILMSKO LETO 2008 - MADŽARSKA

Za nagrado Lux, ki jo podeljujejo v Evropskem parlamentu se je letos med tremi finalisti znašel tudi madžarski film Delta. Delta v režiji Kornela Mundrucza prikazuje zgodbo o tihem mladeniču, ki se vrne v divjo, odmaknjeno rečno delto, labirint vode, otočkov in bujnega rastja, kjer so ljudje odrezani od zunanjega sveta. Po mednarodnih uspehih filmov Kontroll in Sorstalanság sta Nimród Antal in Lajos Koltai že “prebegla” v bogatejši Hollywood, zato je le še vprašanje časa, kdaj se bo tvorec odličnega Szabadság, szerelem odločil govoriti angleško. Za enkrat še Krisztina Goda ostaja doma, Kaméleon pa je naslov njegovega novega filma.
Čeprav se A Londoni férfi ne more šteti med lanske filme (videli smo ga lahko v okviru festivala Liffe), je Bella Tarr ikona, katero je vredno omeniti.
A nyomozo je klasična detektivska zgodba okoli katere se trenutno največ kadi. Film je že postal velik hit na domačih tleh, sedaj je na vrsti Evropa.
Pod kategorijo madžarske komedije leta bi sigurno bila nominirana Kalandorok in Konyec, katera pa verjetno ne bosta dobila nadaljevanja, kot ga je to dobil Valami Amerika iz leta 2002. Tudi tokrat je režiser Gábor Herendi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar